Lole iz komšiluka

Kako je “Sirena” postala najbolja “Priča iz komšiluka”

Nedavno je uspješno završen drugi konkurs za “Priče iz komšiluka” koji je i ovaj put organizovao portal Mondo.ba.

Piše: Sonja Savić

Foto: Silatip / Shutterstock.com

Tim povodom razgovarali smo sa Ivanom Šimundža, direktoricom Mondo.ba , a ona nam je otkrila kako su došli na ideju ovog konkursa te kako su zadovoljni njegovim rezultatima. Osim toga, dotakla se i budućih planova koje imaju sa učesnicima ovog konkursa.

LOLA: Kako ste došli na ideju konkursa “Priče iz komšiluka” i koji je njegov cilj? 

ŠIMUNDŽA: Ideja za prvi konkurs “Priče iz komšiluka” rodila se iz želje da publici na portal Mondo.ba ponudimo još bolji i kvalitetniji sadržaj za čitanje. Kada smo na jednom od sastanaka sa konsultantom za društvene mreže pričali o novim konceptima, predložio nam je da otvorimo konkurs za priče neafirmisanih autora iz Bosne i Hercegovine i na taj način pružimo priliku talentovanim ljudima da predstave svoje priče i promovišu ih na našem mediju.

Svjedoci smo hiperprodukcije medijskog sadržaja, ali i brzine kojom se informacije razmjenjuju na ovim platformama. Baš zato smo odmah odlučili da na konkursu promovišemo kratke priče.

Mondo tim, pojačan snagama iz izdavačke kuće Imprimatur Borisom Maksimovićem i banjalučkim književnikom Berislavom Blagojevićem, osmislio je da glavna nagrada, pored tableta kompanije m:tel i putovanja Travel office agencije iz Banjaluke, bude izdavanje knjige sa najboljim pričama iz komšiluka koje nam dostave autori na konkursu. Smatrali smo da bi novčana nagrada bila neprikladna za ovaj konkurs i vodili smo se mišlju da je za svakog autora najveća nagrada i poklon upravo KNJIGA.

Cilj nam je bio da damo priliku mladim, nepoznatim ili neafirmisanim piscima i hroničarima da svijetu pokažu svoj talenat.

Izvor: Peshkova / Shutterstock.com

LOLA: Kako je prošao prvi konkurs? Da li ste zadovoljni odzivom, pristiglim pričama i reakcijama zainteresovanih?  

ŠIMUNDŽA: Naravno. Prvi konkurs je premašio naša očekivanja i upravo zato odlučili smo da drugi raspišemo na regionalnom nivou.  Kada je riječ o pobjedničkim pričama, kao i uvijek, bilo je različitih kritika, ali to je slučaj i sa mnogim svjetski poznatim književnim djelima.

Zvuči kao kliše, ali stvar je književne naklonosti i ukusa. Ono što me iskreno oduševilo jeste koliko je bilo sjajnih komentara na društvenim mrežama.

LOLA: Da li ste zadovoljni krajnjim rezultatom tj. zajedničkom knjigom sa pričama iz konkursa i autorskom knjigom pobjednika? 

ŠIMUNDŽA: Prva knjiga bila je početnički izazov, u svakom smislu. Ne želim da zvuči kao kuknjava, ali svi smo svjesni da je “na izdisaju” finansijska pomoć projektima kulture.

Sa veoma oskudnim budžetom za ovakav projekat, uspjeli smo, na naše veliko zadovoljstvo, da odštampamo prvu knjigu “Priče iz komšiluka”. To nije nimalo minimiziralo kvalitet sadržaja ovog književnog poduhvata.

Na prvoj promociji knjige bila je prepuna sala Narodne biblioteke u Banjaluci, reakcije autora koji se prvi put susreću sa ovakvom vrstom publiciteta bile su dirljive i mislim da smo zajedno napravili jedan dobar iskorak za neke nove književne avanture.

Izvor: ShotPrime Studio / Shutterstock.com

LOLA: Kako je protekao drugi konkurs? Kakav je plan sa pobjednicima? 

ŠIMUNDŽA: Promocija druge knjige planirana je za septembar ove godine. Na drugom konkursu, pojačali smo žiri ženskim snagama Aleksandrom Savić iz Udruženja Lektora RS i Sandrom Stanić iz kompanije m:tel, kojima smo veoma zahvalni za podršku i pomoć u realizaciji cijele priče.

U odnosu na prvi konkurs, sada je stiglo 170 priča i to iz Niša, Sarajeva, Beograda, Banjaluke, Mostara, Teslića, Sokoca, Vranja, Prokuplja, Novog Sada, Vrbnice, Rijeke, Veternika, Pala, Bijeljine, Pljevalja, Bara, Brčkog, Siska, Odžaka, Gornjeg Vakufa, Kragujevca, Zvornika, Bugojna, Vogošće, Vlasenice, Aranđelovca, Zenice, Leskovca…

Četiri priče iz Zagreba prošle su na konkursu, jedna “komšijska” priča stigla nam je iz Haga, a jedna čak iz japanskog Kjošua! Pobjednica Milka Kolundžić je iz Kotora, a njenu priču  možete pročitati na ovom linku.

Nakon promocije novih “Priča iz komšiluka”, planirano je izdavanje njene prve knjige. Imala sam priliku da pročitam i ostale priče ove talentovane autorke i sa nestrpljenjem očekujem da izdanje sa njenim potpisom dođe na police naših knjižara.

Naravno, preporučujem da pročitate i ostale priče koje će se naći u našoj knjizi, na ovom linku.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije