Zabavna Lola

Očaraće vas finalisti takmičenja za fotografa godine u oblasti astronomije

Britansko Insight Investment Astronomy Photographer of the Year takmičenje uveliko traje, a sada su objavili i uži izbor fotografija za 2018. godinu.

Prevela: Sonja Savić

Izvor: Qz.com

Foto: Qz.com

Fotografije uključuju zapanjujuće prikaze kosmosa koji sija iznad Zemlje.

Ovo je selekcija najboljih, sa opisima koje je propisano takmičenjem, dok će pobjednik biti odabran u oktobru.

“Ova panoramska fotografija sastoji se od osam fotografija i prikazuje Mliječni put koji izviruje iza stijena Dolomita u Tre Cime-u sa lijeve strane, dok sa desne svjetlo iz kuće osvjetljava prelijepi teren. Fotograf je naglasio da fotografija predstavlja dijeljenje nezaboravnih trenutaka sa onima koje volite.”

Izvor: “Guardian of Tre Cime” in Italy (Carlos F. Turienzo/National Maritime Museum)

“Istraživanje izuzetne unutrašnjosti Breiðamerkurjökull glacijalnog pojasa na Islandu. Ovim je fotograf htio odati počast miru i čuđenju koje je osjećao tokom vremena koje je proveo na ovom mirnom i veličanstvenom mjestu.”

Izvor: “Deep Space” (Dave Brosha/National Maritime Museum)

“Mliječni put nazire se iznad oluje sa grmljavinom u Floridi. Autor je htio da prikaže veliki kontrast između stabilnog (Mliječni put) i pokretnog (munja) objekta na nebu.”

Izvor: “Thunderstorm under Milky Way” (Tianyuan Xiao/National Maritime Museum)

“Fotograf je uhvatio raskoš naše galaksije u nacionalnom parku u Južnoj Dakoti, a radi se o panoramskom prikazu koji je sačinjen od šest fotografija, tri za nebo i tri za prednji plan. Fotografije su nastale sukcesivno, uz korištenje iste opreme i ekvivalentnih postavki ekspozicije.”

Izvor: “Expedition to Infinity” (Jingpeng Liu/National Maritime Museum)

“Mliječni put se proteže noćnim nebom između četiri stuba antičkog hrama Atashkooh Fire, koji se nalazi u Iranu. Fotoaparat je bio postavljen na zemlju u centru između ova četiri stuba. Bez korištenja bilo kakve dodatne opreme, fotograf je uspio uhvatiti našu veličanstvenu galaksiju koristeći samo jednu fotografiju.”

Izvor: “Milky Way shining over Atashkooh” (Masoud Ghadiri/National Maritime Museum)

“Na porodičnom putovanju u Kornvol, u posjeti Kynance Cove, predivni pejzaž činio se kao idealno mjesto za fotografa da uhvati svjetlucave zvijezde i upečatljive boje Mliječnog puta koji obasjava stjenovitu obalu. Radi se o kompoziciji dvije različite ekspozicije, jedne za nebo i druge za zemlju koje su spojene da bi se postigao željeni efekat.”

Izvor: “Kynance Cove by night” in England (Ainsley Bennett/National Maritime Museum)

“Boreći se protiv zagađenja svjetlom u Malibuu u Kaliforniji, fotograf je brilijantno uokvirio Mliječni put unutar morske pećine, 25 milja daleko od centra Los Anđelesa. Da bi dobio ovaj savršeni snimak, planiranje unapijed i čekanje savršenih uslova poput oseke i vedrog neba su bili ključni. I ova fotografija je zahtijevala dvije ekspozicije.”

Izvor: “Cave Man” (Brandon Yoshizawa/National Maritime Museum)

“Mliječni put obasjava neke od najstarijih stabala na Zemlji u Inyo National Forest u Kaliforniji. Ovo drveće raste na nadmorskoj visini iznad 3.000 metara, zbog čega mogu živjeti i duže od 4.000 godina.”

Izvor: “Guarding the galaxy” (Jez Hughes/National Maritime Museum)

“Mliječni put se proteže preko noćnog neba iznad Cable zaliva blizu Nelsona na Novom Zelandu. Više od 40 zasebnih fotografija je spojeno da bi se dobila ova velika panoramska fotografija”.

Izvor: “Cable Bay” (Mark Gee/National Maritime Museum)

Mliječni put iznad izolovanog svetionika u Tasmaniji. Fotograf je planirao svoju poziciju kako bi napravio savršenu kompoziciju, stavivši Mliječni put u odnos sa svetionikom. Ova fotografija je dio time-lapse sekvence koja je omogućila fotografu da ode do svetionika i popne se u sobu sa lampom”.

Izvor: “Keeper of the Light” (James Stone/National Maritime Museum)

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije