Naslovna vijestPraktična Lola

Jedna stvar se obično ne nalazi na spisku jedne trudnice a trebalo bi – RADUJ SE, ŽENO!

Svaka prvorotka prati sledeći scenario: prisustvuje časovima za trudnice, satima proučava metode za kontrolu bola tokom porođaja, čita svu moguću literaturu vezanu za sam čin porođaja, gleda porođajne videe raznih žena na youtube-u, lista dobre i loše efekte medikamenata koji se daju pre, tokom i nakon porođaja.

Redakcija

Izvor: najboljamamanasvetu.com

Foto: majdanski / Shutterstock.com

Prostije rečeno, svaka prvorotka postaje hodajuća enciklopedija rađanja.

Kako to obično biva, na časovima za trudnice, časove drže iskusne babice spremne da svojim znanjem detaljno odgovore na pitanja svake trudnice. Trudnici ostaje samo da izmašta svoju bebu i idealni porođaj.

Tada se, trudne i zbunjene, žene prepuštaju pisanju porođajnog plana, pakuju torbu za porodilište, za sebe i bebu, prave još koji spisak stvari koje treba poneti. Sasvim razumljivo, jer sva ta priprema ih vodi, korak po korak, do psihičke pripreme za nešto što do sada nisu iskusile. Mnoge se trude da sve vreme budu fizički aktivne, pa pored svijanja gnezda za novorođenče i bavljenja kojekakvim kućevnim aktivnostima, dodaju u svoj dnevni raspored šetnje, plivanje, akvabik.

Da budemo potpuno iskrene, tu negde se ubaci i slatka hrana, jer se tada jede za dvoje, i duge dremke, jer se tada i drema za dvoje. Sve smo svesne da je ta „2u1“ filozofija šarena laža, ali to je jedna tako dobra šarena laža da nijedna trudnica ne planira da je se odrekne u skorije vreme. U tom blagoslevnom stanju, obilje vremena daje priliku da se odgledaju svi zapostavljeni filmovi, pročitaju sve knjige koje su hvatale prašinu. Sušta je suština da se porođaju pristupa kao organizovanju Madoninog koncerta – planiraj, organizuj, vežbaj pokrete i psihički se pripremi kao nikada do sada za performans svog života, jer ćeš imati publiku.

Sva je prilika da ste fokusirane, spremne kao zapete puške i… nažalost, veoma, veoma nervozne, prenosi portal Najbolja mama na svetu.

U ovoj rečenici dolazimo do ključnog dela čitave predporođajne žurke. Dok razmišljate o mogućoj indukciji, infuziji oksitocina, epiziotomijama i ostalim porođajnim radostima, zaboravite da se zaista, iskreno, kao dete radujete i budete uzbuđene! Kako se taj bitni dan rođenja vašeg potomstva približava, mesto uzbuđenja zameni frustracija, neizdržljivost i netrpeljivost. U poverenju, niti možete da trpite vi sebe, niti drugi vas.

Foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Kao što se dešava u životu, šira slika nastupa tek nakon što bura događaja prođe. Nakon porođaja, po nepisanom pravilu, žene shvate da je trebalo da se raduju i budu uzbuđene, umesto što su se prepustile strahovanju i bojazni od neočekivanih ishoda.

Neverovatna je činjenica da mnoge žene u razgovoru o porođaju zakukaju koliko su sati provele u porođajnim bolovima, koliko ih je epiziotomija bolela, koliko im je šavova ostavila, dok se nijedna ne seti da uhvati svoju sapatnicu za ramena, prijateljski je prodrma i kaže: „Draga, očekuje te najlepši, najmagičniji, najemotivniji životni momenat! Čeka te nešto što se rečima ne može opisati, nešto što se mora doživeti!“ Niko vam ne kaže kako će vas preplaviti talas ljubavi onog momenta kada ugledate svoju bebu prvi put. Niko ne kaže kako ćete se osećati trijumfalno, nadahnuto, zaljubljeno, čudesno. Eto, ne možemo ni dovoljno prideva da nanižemo o tome koliko je to predivno.

Bez sumnje, ne postoji nijedan lepši i oplemenjujući osećaj od rađanja bebe. Ne postoji. To je najlepši osećaj na svetu. Činjenica je da se ne može uporediti ni sa čim drugim. Da ne govorimo o tome, da ta malena kifla života i ljubavi koju ste doneli na svet i samim tim ga i ulepšali – čini da sve izgleda fantastično. Postali ste mama. I osećate se moćno, osećate se kao da u trenu možete da pomerite planine!

Foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Ukoliko ste te sreće da vaš muž prisustvuje porođaju, on će takođe osetiti i podeliti delić tih jakih emocija. Zanemeće od osećaja ljubavi kada prvi put ugleda vaše dete. Zanemeće od jačine tog uragana. Bez obzira na to kako ste doneli dete na svet, da li ste imali carski rez, prirodan porođaj, da li ste usvojili dete – trenutak kada shvatite da ste postali roditelj je trenutak kada poverujute u magiju. Samo da naglasimo, ta magija nema rok trajanja koji je vezan za prvo dete, nastavlja se sa svakim narednim.

Obratite pažnju na trudnice oko vas. Dešava nam se da neka prođe i da malo izljubomorišemo jer znamo da joj je magija na dohvat ruke. Najlepši trenutak njenog života je tu iza ugla, čeka da je zagrli. Niko ne spori da je porođaj težak, da telo prođe kroz velike i ne baš prijatne promene, ali sve mame kažu da bi rado ponovile sve zarad te magije.

Ako u ovom trenutku pakujete torbu za bolnicu, ili čitate spisak po devedeseti put, ili ste se zabrinuli zamišljajući neželjene scenarije, pustite sebe da osetite radost. Iskrenu, detinju radost onog što vas očekuje! Budite srećne, uzbuđenje i ushićene. Jer, magija stiže, obećavamo!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije