Praktična Lola

5 spisateljica koje morate pročitati ove godine

Grupa spisateljica koja je debitovala ove godine podarila nam je snažne i promišljene priče.

Prevela: Sonja Savić

Izvor: Vogue.co.uk

Foto: Undrey / Shutterstock.com

Ovo su neke koje je Vogue izdvojio kao one koje morate pročitati u 2018. godini.

Ema Glas (Emma Glass)

Izvor: Vogue.co.uk

Velška spisateljica Ema Glas objavila je debitantski roman početkom godine, a on nosi naziv “Peach”. U njemu ona istražuje uticaj seksualnog nasilja i zanemarivanja kroz priču o studentkinji Peach koja se sama nosi sa fizičkom i psihičkom traumom nastalom nakon seksualnog napada. Način na koji Glas koristi poetsku prozu i način na koji dočara relevantne teme učinili su da postane najrelevantniji pisac ove godine.

 Jomi Adegoke i Elizabet Ivibinene (Yomi Adegoke and Elizabeth Uviebinené)

Izvor: Vogue.co.uk

Biblija za Afro-Amerikanke koju su Jomi Adegoke i Elizabet Ivibinene nazvale “Slay In Your Lane” spaja u jednom povezu priče o uspjehu lidera raznih industrija, kao i alate koji su koristili da bi postigli takav uspjeh. Same autorke su jednako uspješne, obe nagrađivane novinarke i donedavno marketing menadžeri. Odlučile su se da napišu knjigu koja govori novoj generaciji mladih britanskih žena. Krajnji proizvod uključuje ljude poput naučnice Megi Aderin Pokok (Maggie Aderin Pocock), autorke Malori Blekmen (Malorie Blackman), DJ-ice Klare Amfo (Clara Amfo), te direktorice izdavaštva za britanski Vogue Vanese Kingori (Kingori).

Dženi Kvintana (Jenny Quintana)

Izvor: Vogue.co.uk

Dženi Kvintana debitovala je ove godine uz triler “The Missing Girl”, priču o gubitku, tugi i misteriji koja traje decenijama koju nećete moći pustiti iz ruku. Ana Flores, dok se nosi sa nestankom starije sestre i sama nestane. Vrati se kući nakon 30 godina, nakon smrti majke, da bi otkrila šta se desi sa Gabrijelom. Očekujte preokrete i zavrzlame na svakom ćošku.

Čidera Egeru (Chidera Eggerue)

Izvor: Vogue.co.uk

Poznatija kao Slumflower za nešto preko 130 hiljada pratilaca (pokrenula je blog istog imena da bi ponudila sadržaj na temu mode raznolikoj zajednici ljudi jer je osjećala da većina sajtova ove tematike to ne radi). Čidera, sa samo 23 godine, napisala je svoju prvu knjigu “What A Time To Be Alone: The Slumflower’s Guide To Why You Are Already Enough” sa kojom je htjela “samoću učiniti opet sjajnom”. U njoj je iscrtala svoj pristup kompleksnostima modernog svijeta, koji uključuje učenje o tome kako da slavite sebe, ne brinete o drugima i osjećate zajedništvo u nama.

Meri Lin Braht (Mary Lynn Bracht)

Izvor: Vogue.co.uk

“White Chrysanthemum” je prvi roman Meri Lin Braht koja je rođena u Americi, ali istražuje istoriju Koreje kroz fikcionalnu priču o dvije sestre razdvojene tokom Drugog svjetskog rata. Priča se rodila na njenom putovanju u Južnu Koreju u selo gdje je rođena njena majka, tokom kojeg je saznala više o “ženama za utjehu”, seksualnim robovima koje su koristili u japanskoj vojsci.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije