Praktična Lola

Bebe i bušenje ušiju – zdravstveni rizici

Drama sa bušenjem ušiju djeci? Pričaj mi o tome.

Redakcija

Izvor: Nypost.com

Foto: PixieMe / Shutterstock.com

Kajli Džener (Kylie Jenner) je doživjela oštre reakcije javnosti kada je na Snepčetu objavila video svoje petomjesečne bebe, kojoj su svježe probušene uši.

Video se brzo raširio i izazvao veliku debatu na društvenim mrežama u kojoj su komentatori napali Džener, jer je svojoj bebi oduzela pravo na izbor da li da buši uši ili ne.

”Jednostavno nije fer napraviti taj izbor umjesto djeteta. To je slično kao to što ju je nazvala Stormi”, napisao je jedan Tviter korisnik.

cutie 7/11/18

A post shared by Kylie Jenner (@kyliesnapchat) on

Drugi su spominjali zdravstvene rizike, ističući činjenicu da se beba lako može povrijediti naušnicama.

Izgleda da su doktori saglasni: Američka akademija za pedijatriju predlaže da roditelji ne buše uši svojoj djeci dok ona ne odrastu dovoljno da mogu sama da brinu o svom zdravlju.

Doktor Kori Vaserman (Corey Wasserman) je izjavila da zapravo ne postoji preporučena dob, dok god se bušenje vrši pažljivo i dok se brine savjesno. Ipak, primjećuje neke rizike, posebno kod dojenčadi mlađe od 90 dana, čiji je imunološki sistemi posebno slab.

Vasermanova je dodala da je infekcija ”briga broj jedan” u tom periodu: ”Svaki put kada, inače zdravo, dijete (starije od tri mjeseca) dobije bilo kakvu infekciju, zagarantovan je bolnički prijem i konzumiranje antibiotika 48 časova.”

Infekcije pri bušenju ušiju se javljaju u 24% slučajeva, kako se navodi na sajtu ”Džon Hopkinsova medicina”.

Izvor: Pexels.com

Ostali zdravstveni rizici za bebe sa probušenim ušima uključuju alergijske reakcije na metalni nakit ili na materijale koji su korišteni prilikom bušenja, kao i formiranje ožiljnih tkiva. U rijetkim slučajevima, navodi Vasermanova, previše stegnuta naušnica može prouzrokovati da koža zaraste preko nje, što zahtijeva hiruršku intervenciju.

Iako se alergije i ožiljci nalaze van kontrole pacijenata, infekcije i zarastanje kože preko naušnica se može spriječiti uz odgovarajuću njegu.

Vasermanova je dodala da odgovarajuća briga podrazumijeva čišćenje naušnica i rupica alkoholom i antibiotičkom mašću, te svakodnevno lagano rotiranje naušnica. Za preciznija uputstva za njegu, predlaže da se roditelji konsultuju sa pedijatrom.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije