Radoznala Lola

Ovo su glumci koji su pretrpili najviše bola zbog uloge

Karakteri koje glumci utjelovljuju u filmovima i serijama mogu prolaziti kroz neke prilično intenzivne stvari tokom snimanja različitih scena ali, ma koliko to realistično izgledalo na ekranu, mi smo svjesni da se radi samo o pretvaranju i podrazumijevamo da nijedan od tih podviga nije na bilo koji način trajno oštetio tijelo glumca.

Prevela: Staša Nikodinović

Izvor: looper.com

Foto: looper.com

Znamo da postoje razni trikovi koji se koriste u Holivudu za transformaciju likova na nevjerovatne načine tako da se to ne zove „filmska magija” bez razloga. Iako su mnogi glumci spremni da se transformišu za ulogu tako što će izgubiti ili dobiti dosta kilograma ili nositi prostetiku pojedini glumci to dovode do ekstremnog nivoa. Da postoji nagrada Emmy ili Oscar za kategoriju glumaca „koji su pretrpili najviše bola zbog uloge” ovi glumci i glumice bi ju dobili.

Tom Hanks (Philadelphia, Cast Away)

Tom Hanks je definitivno jedan od glumaca koji su prošli kroz ekstremne promjene za ulogu. Prvi put je to učinio 1993. godine za ulogu u drami „Philadelphia” u kojoj igra advokata zaraženog sidom, a drugi put u filmu „Cast Away” za koji je morao znatno smršaviti budući da je glumio čovjeka koji je proveo godine izgubljen na pustom ostrvu.

Foto: looper.com

Jackie Chan (svi njegovi filmovi)

Kod Jackie-ja Chan-a stvarno nema susdržavanja budući da on sam radi skoro sve svoje akcijske scene.  Tako je do sada na setu lomio prste, nos, zglobove pa i čak kuk. Pretrpio je već nekoliko povreda kičme i potres mozga. Jedan incident posebno se izdvaja a dogodio se na snimanju blockbustera „Armour of God II”. Radilo se o prilično jednostavnoj akrobaciji ali on se slučajno okliznuo i nezgodno pao što je rezultiralo sa operacijom na mozgu. I dan danas u mozgu nosi metalnu pločicu i osjeća poneke posljedice tog pada.

Foto: looper.com

Linda Hamilton (Terminator)

Linda Hamilton shvatila je prilično ozbiljno svoju ulogu Sarah Connor u drugom izdanju blockuster serijala „Terminator” koji se u kinima pojavio 1991. godine. Trenirala je kao luda kako bi na najbolji mogući način predstavila majku lika koji će postati budući vođa čovječanstva. Dok je snimala scenu u kojoj bježi iz psihijatrijske ustanove glumica je zaboravila da stavi svoje čepiće za uši što je rezultiralo trajnim oštećenjem zvuka nakon što je Terminator T-1000 (Robert Patrick) u njenoj blizini ispalio hitac iz pištolja. Ovaj zvuk veoma je glasan i može imati ozbiljne posljedice na ljudski sluh ukoliko se uši ne prekriju dok traje.

Foto: looper.com

Bruce Willis (Die Hard)

Slično se dogodilo i akcijskom glumcu Bruce-u Willis-u dok je snimao prvi dio mega popularne franšize „Die Hard”. Nakon što je čuo fatalni pucanj u svojoj blizini odmah je osjetio da mu sluh nije isti kao prije i do dana današnjeg slabije čuje na lijevo uho što ponekada može biti nezgodno dok odgovara na pitanja novinara na crvenom tepihu.

Foto: looper.com

Tom Cruise (Jack Reacher)

Pomislili biste da Tom Cruise ima niz prilično ozbiljnih povreda budući da sam odrađuje većinu svojih akcijskih scena ali on tvrdi da je do sada imao samo jednu ozbiljniju povredu.

Tokom svog gostovanja u „The Tonight Show-u” 2012. godine Cruise je ispričao voditelju Jimmy-ju Fallon-u da je tokom snimanja akcijskog trilera „Jack Reacher” ozbiljno povrijedio stopalo. Mislite da je to bilo zbog iskakanja iz zgrade ili auta koji upada u provaliju? Iznenadiće vas da je povreda u stvari nastala dok je kolegu glumca morao udarati više puta iznova po istom mjestu.

Foto: looper.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije