Hrabra Lola

Zašto mi je bilo potrebno pet godina da shvatim da sam u sekti

Žena koja se izvukla iz sekte objašnjava anatomiju indoktrinacije.

Redakcija

Izvor: Renee Linnell - vice.com

Foto: Renee Linnell / LinkedIn

Autorka Rene Linel je bila surferka i manekenka kojoj je bila potrebna promena u životu, kada se prvi put susrela sa Univerzitetom misticizma, sektom koja će je ohrabriti da spali svu svoju ovozemaljsku imovinu i prekine odnose sa prijateljima i sa porodicom – što će je ukupno koštati 500.000 dolara, kao i više godina terapije.

U ovom odlomku iz njene nove biografije Zona vatre (oktobar 2018; She Writes Press), Linel se priseća zašto su nekome ko je pod harizmatičnim uticajem učitelja potrebne godine da shvati da je u sekti:

“To se događa tako polako. Tako podmuklo. Isprva je kao da si dobio na lotou: misliš da si konačno našao nekoga ko te razume, ko izgleda kao da zna za čime tragaš. Ona vidi pravu tebe, veću tebe, skrivenu tebe unutra, tebe koju niko drugi ne može da vidi, tebe kojoj je suđena veličina. Sediš ispred te osobe, i osećaš toliko mnogo Svetlosti; osećaš Boga.

Ona te obasipa ljubavlju i pažnjom, uzdiže te. Odjednom, umeš da radiš stvari za koje nisi verovala da umeš. Rasteš i razvijaš se. Upoznaješ istomišljenike. Imaš svrhu, nekoga ko te vodi. I konačno, po prvi put u životu, pripadaš negde.

Izvor: Renee Linnell / Facebook

Puna si nove energije. Život zadobija magični kvalitet. Svaki dan je nova avantura. Želiš svima da pričaš o svom novom Učitelju, o svojim novim prijateljima. Mnogi od njih reaguju čudno, a ne na način koji si zamišljala. Reaguju sa strahom, sumnjom i brigom.

Oni jednostavno ne razumeju, kažeš sebi. Nisu dovoljno mudri da bi shvatili, kažeš u sebi. Oni su uspavani, šapućeš sebi.

Tvoja ljubav sa ovom novom grupom i novom Učiteljicom se nastavlja. Provodiš sve više i više vremena sledeći učenja, i sve više i više vremena sa ostalim članovima grupe. Tvoj život se menja na fantastične načine, i uskoro zatičeš sebe kako ne želiš da provodiš vreme sa svojim starim prijateljima, koji ne razumeju ovu novu tebe. Osećaš se prijatnije sa ostalim članovima grupe. Najbolje se osećaš kada si sa svojom Učiteljicom, jedinom osobom koja te zaista shvata.

Život ti lagano postaje ispunjen ovim novim aktivnostima. Možda ćeš svakog jutra da se upoznaješ sa novom metodom meditacije, da imaš nove zadatke, knjige koje treba da pročitaš, filmove koje treba da odgledaš. Zateći ćeš sebe kako ideš na „izlete“ sa grupom i Učiteljicom. Prestaješ da se javljaš starim prijateljima na telefon. Porodica počne da te nervira; postavljaju previše pitanja i izgledaju isuviše skeptično.

Izvor: Renee Linnell / Facebook

Tvoja Učiteljica ti kaže da tvoja porodica i tvoji prijatelji ne žele da se ti promeniš. Oni žele da ostaneš mala; možda bi za tebe bilo najbolje da se distanciraš od njih, da te ne bi sputavali. Ti se složiš. Porodica te je uvek gledala na određeni način; oni ne poznaju ovu novu tebe. Tvoje stare prijatelje izgleda nervira to što si se promenila. Lakše je jednostavno ih izbegavati. Promeniš broj telefona i mejl adresu, tako da stari prijatelji više ne mogu da te kontaktiraju. Polako ali sigurno, sve ono što te je činilo onakvom kakva jesi odlazi iz tvog života. U svom uzbuđenom pokušaju da sazrevaš i isprobaš nove stvari, dopuštaš da svi tvoji omiljeni stari prijatelji i aktivnosti iščeznu. Dok si lupila dlanom o dlan, grupa je postala čitav tvoj život. Niko spolja to ne razume.

A onda Učiteljica počne da ti pokazuje tvoj ego i načine na koje treba da se promeniš. Polako ali sigurno, ona ističe sve tvoje mane.

“Samo bi istinski učitelj bio ovako iskren“, kaže guru.

Mane se ističu jedna po jedna. Počinje da se javlja sumnja u samu sebe. Posle sledi „okultno“, ili neka vrsta mračne sile, možda „đavo“. Svaki put kada ti intuicija kaže da pobegneš, da se skloniš od Učiteljice, da odeš iz grupe, kažu ti da su to okultne sile koje pokušavaju da te skrenu s puta, ili da đavo pokušava da te sruši. Počinješ da na svakoga ko ne pripada grupi gledaš kao na neprijatelja. Prijatelji i porodica postaju neprijatelji. Veruješ da „oni žele da te skrenu s tvog puta“, da „oni ne razumeju“, ili da „pokušavaju da ti ukradu energiju“.

Do tog trenutka, sav tvoj temelj je uništen, čitav osećaj sopstvenog bića je nestao, tvoja intuicija je nestala, tvoj život je nestao. I očajnički se držiš jedine osobe kojoj možeš da veruješ: svog gurua…”

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije