Radoznala Lola

Začarane: Pet pravih veštica u istoriji!

Ne morate biti pod činima da biste znali koliko je veštica imalo lošu sreću zbog njih.

Redakcija

Izvor: Marija Jovanović - iserbia.com / biography.com

Foto: urbanrootwork

Štaviše, tokom Ranog modernog doba (1400-1700.) procenjuje se da je između 70.000 i 100.000 veštica pogubljeno zbog navodnog bavljenja „đavoljim poslom”. Kako bismo vam približili duh ovog doba, pronašli smo pet čuvenih veštica koje su pobedile zub vremena.

 

Majka Šipton

Kada je oko jedne osobe ispredeno toliko mitova, šta vam to može govoriti o njoj? Za Ursulu Sauteil, poznatiju kao Majka Šipton, možda pridodata misterija – iako izmišljena – je dokaz njene trajne reputacije. Majka Šipton je bila veoma cenjena engleska proročica 16. veka, koja je ulivala strah svojom pojavom.

Ćerka žene za koju se takođe sumnjalo da je veštica, bila je opisivana kao veoma ružna i unakažena – toliko da su je meštani zvali Babaroga i verovali da joj je otac sam Đavo.

Izvor: Wikimedia Commons

Uprkos svom nesretnom izgledu, za nju se govorilo da je bila najveći vidovnjak svih vremena u Engleskoj, poredivši je često sa njenim savremenikom Nostradamusom. Prema legendi, predvidela je Špansku flotu, veliku kugu u Londonu, veliki požar u Londonu, pogubljenje Marije, kraljice Škotske, a prema nekim pričama i internet: „širom sveta misli će leteti treptajem oka“.

Na njenu sreću, Majka Šipton nije umrla od mača, kao mnoge optužene veštice pre i posle nje. Umesto toga, umrla je prirodnom smrću, a govorilo se da je sahranjena na neosveštanom mestu, na obroncima grada Jorka, oko 1561. godine.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije