Radoznala Lola

Sveti zavjet šutnje: seksualno nasilje nad časnim sestrama

Nakon decenija šutnje, časne sestre su odlučile progovoriti o seksualnom zlostavljanju od strane svećenika i biskupa.

Redakcija

Prevela: Dženeta Rovčanin / Associated Press (AP)

Foto: Milkovasa / Shutterstock.com

Associated Press (AP) je u svojoj analizi utvrdio da su zabilježeni slučajevi seksualnog zlostavljanja u Evropi, Africi, Južnoj Americi i Aziji, čineći tako ovaj problem globalnim, a sve zahvaljujući univerzalnoj tradiciji podređenosti časnih sestara u katoličkoj crkvi i muškarcima koji je vode.

Prema njihovoj istrazi, Vatikan je upoznat sa slučajevima seksualnog nasilja u Crkvi, ali nije ništa učinio kako bi ga zaustavio.

Časne sestre su svoja svjedočanstva iznijele u javnost zbog neaktivnosti crkvenih vođa, čak ni kada je značajno izvješće o problemu u Africi prijavljeno Vatikanu 90-ih godina – 1994. godine, pokojna časna sestra Maura O’Donohue napisala je iscrpno izvješće o šestogodišnjoj istrazi u 23 države, zabilježivši podatak da je u jednoj crkvenoj zajednici 29 časnih sestara ostalo u drugom stanju.

The U.S. National Catholic Reporter je te podatke 2001. godine objavio na internetu, a Vatikan se do danas nije oglasio o tome.

Skandalozna otkrića o zlostavljanju djece, a i odraslih osoba uključuju i saznanja da je jedan od najuglednijih američkih kardinala, Theodore McCarrick, seksualno zlostavljao i uznemiravao svoje bogoslovce. Crkvene vođe nerado priznaju da pojedini svećenici i biskupi zanemaruju vlastite zavjete celibata, jer znaju da će njihove tajne ostati skrivene.

Jedan dio časnih sestara male vjerske zajednice iz Chilea je nedavno na nacionalnoj televiziji javno progovorio o zlostavljanjima monahinja i o tome kako njihovi nadređeni nisu ništa učinili da ih zaustave. Takođe, jedna časna sestra iz Indije je nedavno podnijela zvaničnu krivičnu prijavu u kojoj optužuje biskupa za silovanje, a to je smatrano nezamislivim do prije godinu dana.

Foto: EmanueleCapoferri / Shutterstock.com

Vatikan je odbio komentirati koje su mjere, ukoliko ih ima, preduzeo za procjenu razmjera problema na globalnom nivou, te šta je učinio da kazni počinioce i zaštiti žrtve. Vatikanski zvaničnik rekao je da je kažnjavanje svećenika koji zlostavljaju časne sestre zaduženje lokalnih crkvenih vođa, ali i da takvi zločini često ostaju neprocesuirani pred zvaničnim sudovima.

Prema riječima Karlijn Demasure, jedne od vodećih stručnjakinja koja se bavi istraživanjem ovog fenomena, svećenici uvijek mogu reći da su one to tražile, te da je teško riješiti se poznate stigme da uvijek žena zavodi muškarca, a ne obratno. Također, navodi da većina njih izvrši abortus čak i po nekoliko puta, koji biva plaćen od strane svećenika koji je počinio seksualni prijestup.

Priča jedne časne sestre – i godine patnje

„To iskustvo mi je prouzrokovalo veliku bol. Pretvarala sam se da se nije dogodilo.“

Časna sestra koja je razgovarala za AP o seksualnom napadu na nju 2000. godine, tokom ispovijedanja na Univerzitetu u Bologni, stezala je brojanicu dok se prisjećala detalja.

Prisjetila se kako su ona i svećenik sjedili u foteljama u univerzitetskoj učinioci, licem u lice, očiju prikovanih za pod. U jednom trenutku, svećenik je ustao s fotelje i bacio se na nju. Bila je sitne građe, ali uprkos šoku, uspjela ga je zgrabiti za ramena i odgurnuti nazad u fotelju.

Foto: EmanueleCapoferri / Shutterstock.com

Časna sestra je nastavila sa svojom ispoviješću: napad i kasnije sporadično iskorištavanje od strane drugog svećenika godinu dana kasnije, spriječio ju je da ide na ispovijedi kod bilo kojeg svećenika osim kod njenog duhovnog Oca koji živi u drugoj državi.

„Mjesto ispovijedanja treba da bude mjesto spasenja, slobode i milosti“, rekla je. „Zbog ovog iskustva, ispovijed je postala mjesto grijeha i zloupotrebe moći.“

Također, rekla je da se svećenik kojem se povjerila „izvinio u ime Crkve“, ali da počinilac – ugledni univerzitetski profesor, nikada nije kažnjen. U vrijeme intervjuiranja za AP, ova časna sestra nije znala da je taj dan sahranjen svećenik koji ju je napao prije osamnaest godina.

Rekla je da ju je to vremensko poklapanje njegove smrti i njena odluka da javno progovori o napadu oslobodilo velikog tereta.

„Ovo posmatram kao dvije slobode: oslobođenje tereta za žrtvu i oslobođenje od laži i zloupotrebe moći od strane svećenika“, istakla je. „Nadam se da će ovo ohrabriti i druge časne sestre da se oslobode ovog tereta.“

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije