Praktična Lola

Jedan 98-godišnjak pješači gotovo 20 km dnevno da posjeti suprugu u bolnici

Luter Janger (Luther Younger) i njegova žena Vejverli (Waverlee) u braku su 50 godina.

Prevela: Sonja Savić

Izvor: Aplus.com

Foto: gofundme.com

Njihova veza je toliko jaka da, kada je Vejverli primljena u bolnicu, njen suprug nije htio da se odvaja od nje.

Ovo je razlog zašto tokom posljednje dvije sedmice pješači oko 19 kilometara (po šest milja u svakom smjeru) uz auto-put u Ročesteru, bez obzira na vremenske prilike.

Vejverli je paralizovana, a u prošlosti se borila sa tumorom mozga. Luteta Janger (Lutheta Younger), njihova kćerka, opisala je koliko je njen otac ostao odan njenoj majci.

“Sve vrijeme dok je bila bolesna, spavao je kod nje u bolnici. Nije je napuštao”, tvrdi Luteta.

Ništa nije drugačije ni ovaj put kada je Vejverli opet primljena u bolnicu. Njihova kćerka objašnjava da Luter bira da hoda svaki dan do bolnice, iako ga ona može voziti tamo, budući da i žive zajedno. Međutim, on je nestrpljiv i ne želi da čeka, a i poznat je po tome da svuda ide pješke, što se odlično odražava na njegovo zdravlje.

“Vidite, nisam pogrbljen poput onih likova tamo – onih staraca”, rekao je jednom prilikom Luter novinarima, dodajući da mu je nevjerovatno teško gledati suprugu u ovakvom stanju.

“Ništa sam bez svoje žene. Ona je najbolja šolja čaja koju sam mogao poželjeti”, kaže ovaj veteran Korejskog rata.

Početkom ove sedmice, Den Bukard (Dan Bookhard), jedan od prolaznika, vidio je Jangera kako pješači i ponudio mu prevoz do bolnice. Bukard je objasnio da zbog svog kućnog vaspitanja nije mogao da ne pomogne starijem čovjeku koji pješači po kiši.

Budući da je ova dirljiva priča postala viralna, kćerka ovog para pokrenula je na platformi GoFundMe pokrenula akciju za svoje roditelje, kako bi pokrili troškove liječenja i prevoza do bolnice. Stranica je kreirana 17. avgusta, s ciljem da se prikupe 40.000 dolara, iznos koji je za svega nekoliko dana i premašen.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije