Naslovna vijestZabavna Lola

5 prijedloga za solo putovanja inspirisanih filmovima

Ima nešto stvarno čarobno u tome da otputuješ solo.

Prevela: Staša Nikodinović

Izvor: Vogue.com

Treba se brinuti samo o svojim potrebama i nema kompromisa sa drugima po pitanju destinacije, plana putovanja i važnih pitanja kao što su gdje ćete, kada i šta jesti. Raj na zemlji!

Uzimajući sve to u obzir, odabir odgovarajućeg mjesta za vašu malu (ili veliku) avanturu može biti komplikovan poduhvat. Određivanje budžeta za avionske karte, smještaj, transport na zemlji i budžet za „ne daj Bože” jedna su stvar, a potpuno druga stvar je strah od toga kako ćete se uopšte osjećati tokom te samostalne avanture.

Tu na scenu stupaju filmovi koji nam na odličan način mogu predstaviti kako izgleda sam čin putovanja kao i emocije koje sa sobom nosi, donosi Vogue. U velikom broju tih filmova glavni likovi su žene koje su često u potrazi za nečim (npr. farmom u Africi ili vilom u Toskani) što im nedostaje u životu. U nastavku vam donosimo prijedloge takvih fimskih junakinja koje su na ekranu prošle kroz razne trijumfe i iskušenja koja sa sobom nose solo putovanja.

“Znam gdje idem” / Hebrides, Škotska

Izvor: Everett Collection

Radnja ovog klasika iz 1945. godine smještena je na ostrvu Mul, drugom najvećem ostrvu iz grupe ostrva Hebridi u Škotskoj. Svojeglava Joan Webster koji ju maestralno utjelovila Wendy Hiller čeka prelaz na susjedno ostrvo Kiloran gdje se održava njeno vjenčanje. Iako u početku susdržana, Joan uskoro uviđa šarm golih predjela i nevjerovatno ljubaznih stanovnika ostrva.

“Izgubljeni u prevodu” / Kjoto, Japan

Izvor: Everett Collection

Kako bi se na jedan dan odmorila od užurbanog Tokija junakinja filma „Izgubljeni u prevodu” Charlotte (Scarlett Johansson) sjedne na brzi voz do Kjota gdje lagano tumara kroz Heian hram kao i Zen Nanzenji hram koji se nalaze podno Higašijama planina. Prepuštena je sama sebi i svom osjećaju nesigurnosti u vezi sa budućnošću, koji ju je uznemiravao i kod kuće. Putovanje joj daje nevjerovatan osjećaj slobode i potpiruje njenu radoznalost i avanturistički duh.

“Ljetno doba” / Venecija, Italija

Izvor: Everett Collection

Katharine Hepburn je Jane Hudson, Amerikanka u posjeti Veneciji tokom radnje romantičnog filma režisera Davida Leana, koji je poznat po ostvarenjima „Lorenc od Arabije” i „Doktor Živago”. Samo godinu dana nakon objavljivanja ovog filma, „The New York Times” prijavio je značajan porast u broju solo ženskih putovanja i nakon što pogledate film biće vam jasno zašto. Prije nego što se upusti u ljubavnu aferu sa oženjenim prodavačem antikviteta, Jane ispija luksuzna pića na terasama italijanskih vila, večera u open air kafićima na trgu San Marco i sve prizore bilježi svojim foto-aparatom.

“Zelena zraka” / Bijaric i San-Žen-de-Luz, Francuska

Izvor: Everett Collection

Protagonistkinja ove poetske drame Erica Rohmera odlazi iz Pariza prema Alpima i stiže u dva mala mjesta blizu granice Francuske sa Španijom, Bijaric i San-Žan-de-Luz. Junakinja Delphine usamljena je mlada žena nezadovoljna svojim privatnim odnosima kojoj očajnički treba odmor a ova mala mjesta omogućavaju joj da se sunča, posmatra lokalne stanovnike i otkrije mnogo toga o sebi.

“Frances Ha” / Pariz, Francuska

Izvor: Everett Collection

U ovom indie ostvarenju iz 2012. godine junakinja uplati putovanje od 48 časova do Pariza sa svojom ganc novom kreditnom karticom kako bi iskoristila prazan stan svojih prijatelja. Pariz je prekrasan grad i dobra opcija za samostalno istraživanje, a junakinja Frances svoje vrijeme provodi u razgledanju izloga, šetnju kroz vrtove Tuileries i uživanje pored rijeke Sene.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije