najnovijePraktična LolaRazno

Kako i zašto: Odumiranje poslednjeg vikenda u avgustu

Uzmimo jedan duboki udah i ispratimo leto.

Redakcija

Izvor: Sara Radojković - vice.com

Foto: Alena Ozerova / Shutterstock.com

Okej, prošli smo kroz sve faze, prvo smo jedva čekali odmor, zatim smo se odmorili pa odmarali od odmora, pa smo se adaptirali na posao, ali smo ipak trudili da kao limun iscedimo iz ovog leta sve što ono pruža. Nisam sigurna da li se FOMO tačnije strah od propuštanja uvukao i u naša očekivanja od ovog godišnjeg doba, ali sam prilično sigurna da je došlo vreme da samo stanemo. I baš ovog, poslednjeg vikenda u avgustu dopustimo sebi da odumremo.

Lepo vreme će sigurno trajati još određeni period i u septembru, ali mislim da je vreme da prestanemo da ga jurimo. Pogotovu što je baš septembar taj mesec krunisan nekakvim osećajem novih početaka. Onih za koje treba biti spreman i odmoran.

Možda ste odavno raspakovali kofere i putne torbe, poskidali festivalske narukvice sa ruku i oprostili se od upotrebe kupaćih, ali da li ste to uradili i mentalno? Zato smo napravili listu aktivnosti koje vam mogu pomoći da duboko udahnete i priredite sebi jedno vraćanje na fabrička podešavanja.

Sredite fotografije i video arhivu

Da, svih pet hiljada fotki i videa koje imate na pet različitih uređaja. Na taj način ne samo što ćete srediti i memoriju na vašim telefonima već ćete imati sasvim dovoljno vremena da prođete kroz materijal, odvojite mutne pijane zabeleške od onih super, već ćete i u svojoj glavi poređati događaje, arhivirati ih, izdvojiti najvažnije kao one po kojima ćete pamtiti to leto. Napravićete kao neki mali osvrt, retrospektivu i konačno ćete moći da kažete strahu od propuštanja da se iskulira. Ništa nije propušteno, pitanje je samo šta je istinski proživljeno. Zato neka vam ovaj vikend služi za to – za podsećanja. Ponovno doživljavanje svih onih zalazaka sunca od kojih ste pola vremena kadrirali, sad dok prečešljavate te iste fotke oko kojih ste se cimali.

Foto: David MG / Shutterstock.com

Isključite se sa društvenih mreža

Iako ćete imati celu foto/video arhivu sređenu i obrađenu i iako ćete poželeti da sve to podelite sa svima po društvenim mrežama, nemojte. Jednostavno nemojte. Od leta se treba lagano opraštati, a ne razvlačiti sećanje na njega u nedogled. Sve dok sa svakom proverom notifikacija te slike postanu najuobičajniji prizor koji ste pogledali sto puta do sada i više vam ne znače ništa. I to nije jedini razlog zbog kojeg se treba skinuti sa društvenih mreža makar jedan vikend. Kakvo je to odumiranje ako ste stalno povezani sa nekim ili izloženi gomilom sadržaja koji vas bombarduje sa svih strana.

Recite prijateljima da vas tretiraju kao pandu

Kad smo već kod društvenosti, ona se još uvek ne nalazi samo na društvenim mrežama. A vikendi su obično ti dani koje ostavljamo za socijalne aktivnosti. Recite vašim prijateljima da ovaj vikend regresirate na nivo pande i da ako žele, mogu da svrate do vas da vas nahrane, ljuljuškaju, ušuškaju, podese klimu, zaliju vam biljke po kući… Neka samo zamisle da ste taj presladak preretardirani stvor čije su trenutne mogućnosti takve da je sam sebi najveća pretnja po opstanak. Pravi prijatelji će vas razumeti. I doneti vam nešto lepo za jelo.

Foto: clkraus / Shutterstock.com

Spavajte, dremajte, kunjajte, odmarajte oči

Samo nas poslušajte. I sami znate da su dani u kojima se čovek probudi, pa ostane u krevetu da dremne, pa jede, pa odspava još malo, pa pusti seriju, pa opet dremne, prava retkost. I sve ih je manje. Udovoljite sebi. Kad ako ne sad?

Odaberite laku literaturu i još lakše filmove i serije

Vikend ipak traje određeno vreme i ne može se ceo prespavati, potrebno je dakle osmisliti i najmanje invazivne radnje za animiranje mozga. Zato vam za čitanje preporučujemo poeziju. Na prvu loptu to ne zvuči kao laki izbor literature, ali taman je dovoljno da pročitate pesmu, malko se zamislite nad njom i parčetom lubenice, pomislite kako je to samo lepo rečeno, i odremate još jednu turu. Što se filmova i serija tiče, u ovom trenutku vam preporučujemo sve sa Benom Aflekom ali da te filmove gledate sa mišlju o tome gde je on trenutno, jer eto šta se desi kad sebi čovek ne isplanira odmor strateški. A što se serija tiče? Pa odigrajte Netflix rulet, ali izbegavajte akciona i horor ostvarenja. Na kraju krajeva, ako vam se to ne mili, „Uvod u anatomiju“ je nešto što se zauvek može reprizirati u slučaju da poželite da začinite ovaj vikend i sa malo katarze. Ali sa suzama, samo oprezno!

Foto: Ollyy / Shutterstock.com

Mazite se sa životinjama

Postoji ta realna šansa da ćete za dva dana vikenda morati da izađete iz kuće. Makar po hleb. Kada budete kontemplirali nad tim teškim zadatkom koji vam je fiziologija nametnula, setite se šta vas na tom putu može ispuniti. Maženje sa kucama i macama možda? Budući da se suzdržavate od društvenih mreža, ukinuli ste sebi i dnevnu dozu glupih klipova sa malim krznatim slatkicama. Zato na putu do hleb prođite pored tog parkića i budite najgora noćna mora svih vlasnika pasa. Izmazite ih do granica neprijatnosti a onda tako napunjeni pozitivnom energijom živite još malo u mehuru uverenja da je ceo svet jedno veliko igralište za kuce i mace.

Sredite ormar

Ili nemojte. Zavisi kako se osećate spram tog kućnog posla. Ali isto kao i slaganje fotki u folder može vas terapeutski podsetiti na to gde ste sve bili, a zatim vas i nekako motivisati da se radujete septembru. Jer, ako ništa drugo, to je godišnje doba kada se svi najlepše oblačimo. Jer kad budete siti, naspavani, nahranjeni ljubavlju nije loše zamisliti sebe kako kidate sledeću nedelju u super zabavnim stvarima koje ste zgrabili na prošlom letnjem sniženju.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije