Radoznala Lola

Kad bi knjiga bila sladoled: 5 neočekivanih preporuka

Kada bi knjiga sladoled bila, koji sladoled bi bila?

Redakcija

Izvor: Milka Kolundžić - prerazmisljavanje.org

Foto: IIIRusya / Shutterstock.com

Iako knjige najbolje idu uz neke stavke sa pićovnika ili kakvu suvu grickalicu, a gastronomi knjigoljupci oko svojih naslova poslože i skoro pa slavsku spizu, ovo vrijeme zgodno je za ‘3 u 1’, odnosno: nešto slatko, osvježavajuće, a bogami i obrok! Posebno kada imate spisak obavezne literature ili lektire koji bi bilo lijepo skratiti. A neke prosto i liče na poslasticu.

Dakle, misao „joj, kako je ovo dobro” i sladoled u ruke! (Ne zaboravite i knjigu.)

Ep o Gilgamešu

Vjerovatno ste negdje ‘pokupili’ informaciju da je sladoled nastao još 3000 godina prije nove ere, u Kini. Zaista mogu da zamislim da je moćni Gilgameš — dijelom čovjek, većim dijelom božanstvo — šačicu godina kasnije naprosto morao kušati tu slasticu od leda i mlijeka (Mesopotamija i nije bila tako udaljena od Kine). Premudar, božanski lijep, ali izuzetno okrutan vladar, koji je najstrašnije ugnjetavao i iskorištavao svoj narod, uspio je na njihovim leđima da napravi prekrasne hramove i razna velelepna zdanja, po kojima je ostao upamćen. Budući da mu ni moć, ni sloboda da radi ama baš sve što poželi (ne poštujući jednako obične podanike ni aristokratiju) nisu bili dovoljni, poželio je da bude (a šta drugo nego) — besmrtan!

Kako su to bogovi odgovorili na očajničke jauke jadnih ljudi Uruka, te kako je na kraju završilo najstarije književno delo za koje znamo — sve je samo ne dosadno onako kako vam padne na pamet kada pomislite na Stari vijek. Demonstracije vladarske moći, promiskuitet, nasilje, nadnaravna bića, potraga za ‘svetim gralom’ prepuna iskušenja, smrti i besmrtnosti, te jedno nježno prijateljstvo, trebali bi biti dovoljan izazov za ovo obimom neveliko štivo. Još vam samo nedostaje — sladoled.

Ep o Gilgamešu kao sladoled / Izvor: rotinrice.com

Preporuka — nešto mliječno i voćno, najsličnije prasladoledu, da potpomogne ‘varenje’ priče.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije