Radoznala LolaRazno

Dolazak deteta na svet: 10 neobičnih običaja s različitih strana sveta

Jeste li znali da postoje sredine koje porođaj smatraju nečim što ženu čini nečistom?

Redakcija

Izvor: nationalgeographic.rs

Foto: rawpixel / Unsplash.com

Zbog čega biste bebu kupali u ledenoj vodi?

Ovo su samo neki od neobičnih običaja koji prate rađanje deteta, donosi Nacionalna geografija.

Sahranjivanje placente

Setra ari ari je samo jedan od zanimljivih običaja na indonežanskom ostrvu Bali, ali sigurno najneobičniji. Stanovnici ovog ostrva, naime, veruju da placenta (ari ari) ima sopstvenu dušu koja se ponaša kao detetov anđeo čuvar. Zbog toga se ona pažljivo sahranjuje na posebnom groblju.

Placentofagija

Konzumiranje placente nakon rođenja mladunčeta nije retko u životinjskom svetu, ali su zabeleženi slučajevi i među ljudima. Tradicionalna kineska medicina preporučuje placentofagiju (premda su majke retko bile te koje su jele sopstvenu posteljicu). U jednom spisu iz 16. veka navodi se da je čitava jedna porodica pojela placentu.

Slučajevi konzumiranja placente zabeleženi su i u Jamajci, delovima Indije i Afrike… Zagovornici teorije o blagotvornosti placentofaije ističu da je posteljica bogata brojnim hormonima, a njeni kritičati smatraju da kuvanjem svi ti hormoni nestaju. Ovaj običaj sve je popularniji u svetu, a odnedavno su počele da ga propagiraju pojedine holivudske zvezde.

Svadbena torta na bebinoj glavi

Neki parovi u Irskoj čuvaju poslednji sprat svoje mladenačke torte sve do dana krštenja deteta, kada je izmrve po bebinoj glavi kako bi joj prozvali sreću. Ima i onih koji čuvaju i šampanjac s proslave svog venčanja i njime nakvase detetovo čelo tokom obreda krštenja.

Foto: Alisa Anton / Unsplash.com

Pljuvanje po bebi

Narod Volof, koji živi u Mauritaniji i okolnim zemljama, veruje da pljuvačka u sebi čuva naše reči, pa je uspostavljen običaj da se pljuje po deci koja su tek došla na svet kako bi blagoslovi opstali. Za svaki slučaj, uz to je i trljaju po bebinoj glavi.

Kupanje u ledenoj vodi

Kako novorođenčićima ne bi bilo vruće i da bi se zaštitili od osipa, majanske majke ih kupaju u hladnoj vodi. Deci je ovo ikustvo izuzetno neprijatno – makar sudeći po njihovom neprestanom plaču, ali majke smatraju da im to pomaže da se uspavaju.

Izolovane majke

Kalaši, koji žive u severnom Pakistanu, imaju običaj da primoraju trudnicu da se, kada porođaj počne, skloni od svoje porodice jer veruju da je žena nečista u trenucima dok donosi dete na svet. Porođaji se odvijaju u “bašlenima” (kućama koje su namenjene isključivo rađanju dece i ženama kojim je počeo menstrualni ciklus), a porodiljama mogu da pomognu isključivo žene koje u tom trenutku imaju mesečnicu. Ostalim ženama nije zabranjeno da im se približe, ali one to najčešće ne žele, dok muškarci ne prilaze “bašlenima” kako ne bi osetili nijedan miris koji prati porođaj.

Foto: Sadık Kuzu / Unsplash.com

Neprijatna dobrodošlica

U Severnoj i Južnoj Koreji je često neizostavan deo porođaja prisustvo žene koja se naziva Samšin Halmon, koja pljeska bebu po zadnjici odmah po rođenju kako bi joj stavila do znanja da se nalazi u potpuno novom svetu. Mališani iz Severne i Južne Koreje rađaju se s plavičastom belegom (mongolskom mrljom) upravo na ovom delu tela.

Moć boja

U Brazilu roditelji neretko oblače svoje novorođene bebe u crvenu odeću, jer veruju da ova boja donosi sreću detetu i tera dalje “urokljive” poglede.

Velika proslava

Sedmog dana posle detetovog dolaska na svet, održava se Sebu, proslava koja se smatra jednim od najstarijih egipatskih običaja i koja počinje ritualnim kupanjem deteta i oblačenjem u belu pamučnu haljinicu. Majka i druge žene u porodici pripremaju bogatu gozbu, a dete leži u ukrašenoj korpici na počasnom mestu. Važan deo ovog rituala je akika, žrtvovanje jagnjeta.

I jedan domaći običaj…

U Srbiji, pre svega u ruralnim sredinama, postoji tradicija da se, dok je dete još uvek malo, iz kuće ne iznosi ništa. Ovaj običaj potekao je od prastarog običaja da se s komšijama ne deli vatra kako kuća ne bi bila mračnija i da dete ne bi plakalo i time prizivalo zlo.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije