Hrabra Lola

Dobacivanje na ulici u jednoj zemlji postaje ilegalno

Od sljedećeg mjeseca u Francuskoj će biti zakonom zabranjeno dobacivanje na ulici.

Prevela: Sonja Savić

Izvor: Vogue.com

Foto: myunidays.com

Naime, poslanici u Francuskoj su izglasali zakon kojim se zabranjuje seksualno uznemiravanje na ulici, kao dio strože legislacije o seksualnom ponašanju, a koje uključuje dobacivanje na ulici (catcalling) i silovanje maloljetnih osoba.

Od sljedećeg mjeseca, dobacivanje na ulici i u javnom prevozu može rezultirati kaznama i do 750 evra, ukoliko je u pitanju agresivnije ponašanje koje preraste i u fizički kontakt, prenosi Reuters. Francuska ministarka za ravnopravnost polova, Marlen Skjapa (Marlène Schiappa), rekla je da je zakon odobrio Državni savjet (Conseil d’État), najviše zakonodavno tijelo ove države.

#MeToo pokret (#BalanceTonPorc na francuskom) pokrenuo je pitanje kako se ophoditi prema kulturi rodno zasnovanog uznemiravanja i nasilja. Sa druge strane, u januaru, više od 100 Francuskinja (uključujući glumicu Ketrin Denevju (Catherine Deneuve)) napisalo je otvoreno pismo kritikujući #MeToo pokret zbog podsticanja mržnje prema muškarcima i seksu.

Ipak, prošle nedjelje, nadzorne kamere zabilježile su snimak na kom muškarac šamara mladu studentkinju arhitekture koju je uznemiravao neko vrijeme, a koja je odbijala da odgovori na njegova dobacivanja. Ovaj video je u kratkom roku postao viralan što je dijelom uticalo na brzinu donošenja ove odluke.

Ova legislacija uključuje i zakone koji se tiču saglasnosti žrtava seksualnog nasilja koje su mlađe od 15 godina i ekstenziju roka za podnošenje prijava za maloljetnike, kojom je rok produžen na 30 godina nakon sticanja punoljetstva. Takođe, prema novom zakonu, seksualni odnosi između odrasle osobe i osobe u dobi od 15 godina ili mlađoj smatraće se silovanjem.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije