Lole iz komšilukaNaslovna vijest

Kad se gasi ljeto

Kao dijete, ljeta sam provodila sa babom i đedom u Baru.

Redakcija

Izvor: Jelena Megi Marković - smartchange.me

Foto: Jelena Megi Marković

Divni i nježni, umjeli su da nas razmaze na sve one načine na koje samo baba i đed to mogu. Bilo je dozvoljeno da hodamo po travi bez obuće, da jedemo palačinke i za doručak i za večeru, da se kupamo u moru i pošto nam se prsti smežuraju, da spavamo do kasno… Đed me je učio da sadim bosiljak i peršun i prsti su mu mirisali na začine iz bašte. Baba je punila plastične flaše vodom i stavljala ih na sunce da se ugriju, pa nam je onda davala da se prskamo toplom, osunčanom vodom kad se vratimo sa plaže. Život ispod krošnje masline i vinove loze je bio lak, lijep i jednostavan.

I onda stigne posljednja nedjelja avgusta. Najmanje omiljena nedjelja u cijelom kalendaru. Roditelji dođu plavom Zastavom sa praznim torbama i koferima i pakuju nas da idemo kući. Majka nam priča kako će u Podgorici da nam bude super, ići ćemo u školu, kupiće nam nove knjige. Otac najavljuje provode vikendom. A mene nije briga za provode vikendom, jer sam ovamo imala provde svaki dan.

Kasnije su baba i đed prodali tu kuću u Baru, ja sam odavno prestala da ljetujem sa njima, tople mjesece sam provodila i putujući sa društvom i radeći i odmarajući i seleći se i svakako, ali više nikad nijedno ljeto nije bilo onako dobro kao kad me je ujutro budio miris babinih priganica i đedovo zalivanje bašte.

Izvor: Pinterest.jp

Jedino što je ostalo isto je posljednja nedjelja avgusta i to kako mi zapinje u grlu, kao koščica od ribe koju ne možeš da iskašlješ, kao kad te učiteljice prozove a ti ne znaš, kao kad je u novembru od kiše vazduh toliko mokar da ne možeš da udahneš. Ne volim je, ja bih da je prespavam, da premotam pa da bude septembar, da ne moram u glavi da ponovo gledam majku kako me pakuje i oca kako pali auto.

Danas sam odrasla, pa znam da je ta anksioznost koju osjećam jer se gasi ljeto potpuno bezrazložna. Imam lijepi život i čeka me divna jesen. Držaću treninge za mlade preduzetnike, pokrenuću nekoliko novih radionica, imam nove ideje za blog, vraćam se koučingu i klijentima. Ali posljednja nedjelja avgusta i dalje čuči u grlu i neće da mrdne odatle.

I zato sada radim ono što uvijek savjetujem mojim klijentima na koučingu da rade kad se pozdravljaju od nečega što im je bilo drago i kada ih uhvati ta neka bezrazložna sjeta – ne pokušavam da ugušim taj osjećaj, nego ga priznajem, sumiram, pozdravljam se i puštam ga da ode. Onaj dan kad sam na plaži u Antaliji vrištala od smijeha sa jednom Makedonkom i Poljakinjom. Ona noć u Opatiji kad sam sa mojim čovjekom pila najljepše vino na svijetu. Ono kad sam u Istanbulu gledala zalazak sunca i jela sendvič sa ribom. Ono kad smo kupili novi namještaj za dnevnu sobu. Onaj dan kad smo igrali karte na plaži i ja sam izgubila, ne čak ni za dlaku, nego ono baš skroz izgubila, ali mi je isto bilo prelijepo.

Izvor: Pinterest.jp

Ono kad sam u Kolašinu držala trening za predstavnike više crnogorskih ministarstava pa sam uživala u tome da gledam kako odrasli nekad umiju da se zanesu u igri, kao djeca. Onaj kačamak na Durmitoru. Oni klijenti koji su toliko napredovali da smo ovog ljeta zaključili da više nema potrebe da dolaze kod mene na koučing. One radionice u Nikšiću gdje sam sa nezaposlenim ženama radila na njihovom osnaživanju i bilo mi je toliko lijepo sa tim vedrim odraslim djevojčicama da smo se sve rasplakale kad smo se rastajale. Ona šetnja Njegoševom ulicom u Beogradu dok je padala kiša.

Eto, pozdravljam se, puna zahvalnosti, a duboko u sebi stvarno znam da je ispred mene jesen ljepša nego ijedna do sad.

I ako i tebe posljednja nedjelja avgusta puni sjetom, pozivam te da se i ti sjetiš svega divnog što je bilo ovoga ljeta, da se zahvališ i da dozvoliš sebi da se osjetiš malo nostalgično. Jer nekad je najljekovitija stvar koju možeš da uradiš za sebe to da staneš, sumiraš i udahneš duboko prije nego što nastaviš dalje.

Kakvo je bilo tvoje ljeto?

 

Napomena: Ukoliko vam se dopada ovaj tekst, ali i ovo što autorka Jelena Megi Marković savjetuje, pročitati više njenih radova, ali i kontaktirati je možete na njenoj oficijelnoj stranici smartchange.me.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije