Hrabra Lola

Ova hrabra fotografija slavi kćerku koju je izgubila i sina kog će dobiti

Nakon što je rodila mrtvorođeno dijete, fotografkinja i mama, Čelsi Kar (Chelsea Karr) ponovo je ostala trudna i odlučila je da fotografijama ovjekovječi trudnoću sa svojom “duga bebom” (rainbow baby).

Prevela: Sonja Savić

Izvor: APlus.com

Foto: Chelsea Rae Photography

Prema Kicks Count, dobrotvornoj agenciji iz Velike Britanije koja je posvećena trudnicama, “duga beba” je beba koja se rodi nakon neonatalne smrti, mrtvorođenčeta, pobačaja ili smrti odojčeta. “U prirodi, duga se pojavi nakon oluje i daje nam nadu da stvari idu na bolje. Duga bebe donose svjetlo, ali nikako ne zamjenjuju bebu anđela” piše na stranici organizacije.

U svom postu na stranici Love What Matters, fotografkinja je opisala priču iza svoje duga bebe, napisavši kako je u junu 2017. godine ostala trudna, nakon što su proslavili rođendan njenog dvogodišnjeg sina.

Tokom 13. nedjelje trudnoće, otkrila je da ima nizak plazma protein A vezan za trudnoću (PAPP-A), protein koji stvara posteljica. Bilo joj je teško jer se o ovome ne zna mnogo, a može značiti mnoge stvari, ali isto tako ne mora značiti ništa. Glavni razlog za brigu je bio visok rizik od trizomije 18 poznatije kao Edvardsov sindrom.

Porodica je redovno išla na kontrole, a ubrzo su saznali da je beba ženskog pola, te da nema trizomiju 18.

Kada je bila u 22. nedjelji trudnoće, par je na društvenim mrežama objavio da će dobiti dijete.

Dvije nedjelje kasnije, 25. oktobra, kada je Čelsi bila u 24. nedjelji trudnoće, probudila se sa glavoboljom i grčevima u stomaku. Primijetila je i to da njena kćerka nije aktivna kao obično u tom periodu. Kar je odvedena u rađaonu obližne bolnice gdje su doktori poslije pregleda utvrdili da beba nije živa.

Čelsi je indukovanim porodom rodila mrtvu Kloi Džejd (Chloe Jade), a ginekolog je utvrdio da je razlog za to skriveno odvajanje posteljice.

Izvor: Chelsea Rae Photography

Majka je provela dva dana u bolnici i za to vrijeme primila 16 jedinica krvi. Po izlasku iz bolnice, čitava porodica se morala nositi sa ovim gubitkom. Oko četiri nedjelje nakon poroda, Čelsi je dijagnostikovana trombofilija, genetski poremećaj zgrušavanja krvi koji čini da osoba bude sklonija formiranju krvnih ugrušaka, te može biti krivac za nizak PAPP-A.

Čelsi se još uvijek nosila sa gubitkom kćerke kada je otkrila da je ponovo trudna. Ona i njen muž su bili prestravljeni, te su preduzeli sve moguće mjere predostrožnosti, uključujući i uzimanje posebnih Aspirina i konsultacije sa specijalistom fetalne medicine.

“Što sam se više približavala 24. nedjelji, bila sam anksioznija. Razvila sami PTSP i moj um je umišljao iste simptome koje sam imala sa Kloi” navodi Kar.

U 34. nedjelji, Kar je napisala da je anksioznost i dalje prisutna, ali da je željela da najava ove trudnoće bude hrabra posveta Kloi, kao i proslava trudnoće sa svojim sinom.

Fotografkinja se odlučila za dramatičnu pozadinu dima u duginim bojama.

Kar je rekla za A Plus da je inspiracija za ovo došla nakon što je vidjela fotografiju sa sličnom idejom u svojoj fotografskoj grupi. Kada je ostala trudna, znala je da želi nešto drugačije, što se ne viđa često.

Fotografije je napravila sama, uz pomoć supruga i roditelja. Imala je mnogo anksioznosti zbog ove objave jer je Kloi izgubila samo dvije nedjelje nakon što su objavili da je trudna.

“Veoma mi je bitno da podijelim svoju priču. Gubitak djeteta, prekinuta trudnoća, sve su to tabu teme. Nakon gubitka Kloi, mnogo ljudi mi je zamjerilo što sam pričala o njoj i uključivala je u stvari. Želim da podignem svijest o tome da iako je grozna stvar izgubiti dijete, to se dešava” tvrdi Čelsi.

Ne postoji pravi način kojim se žali za djetetom. Pričom o Kloi i dijeljenjem ovih fotografija je kako ova majka žali za svojom kćerkom i održava njen duh živim.

“Nadam se da druge majke znaju da nisu same. Jedna stvar koju sam spoznala je da sam otvorila vrata najjače zajednice. Izgubiti dijete je najteža stvar koju roditelj može doživjeti i zbog toga znati da nisi sam znači mnogo” rekla je Kar.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije