Radoznala Lola

Guna Yala: Ostrva na kojima žene postavljaju pravila

Na maloj autohtonoj teritoriji Guna Yale, na istočnoj obali Paname, cvjeta “treća rodna zajednica” koja redefiniše rodne stereotipe i osnažuje žene.

Prevela: Staša Nikodinović

Izvor: Egle Gerulaityte / bbc.com/travel

Foto: bbc.com/travel

Foto: bbc.com/travel

Dok naša stara, neugledna jedrilica lagano klizi niz mirne vode Karipskog mora, preplavljen sam osjećajem da smo upravo stigli u raj. Razbacana povrh tirkizno plave vode, ova mala ostrva sa obalama prekrivenim blještavo bijelim pijeskom i palmama sa zelenim kokosom, izgledaju previše savršeno da budu stvarna.

Foto: bbc.com/travel

Ovo je Guna Yala ili San Blas, arhipelag na istočnoj obali Paname koji se sastoji od više od 300 ostrva od kojih je 49 naseljeno autohtonim narodom Guna. Ovaj narod broji oko 50.000 pripadnika, koji i dalje žive kao i njihovi preci , okupljajući se oko ognjišta i s visećim mrežama za ležanje kao jedinim komadima namještaja.

Guna Yala nevjerovatna je na mnogo načina, ali posebno se izdvaja tradicija prirodne ravnopravnosti polova i kompletna tolerancija i slavljenje polne fluidnosti.

„Majka me je naučila kako da pravim ove prekrasne ’mole’, našu tradicionalnu vezenu odjeću”, govori Lisa i pokazuje svoj prekrasni ručni rad. „Na nekima od ovih radova predstavljene su ptice i životinje, a neke su veoma moćne i mogu vas zaštititi od zlih duhova.”

Foto: bbc.com/travel

Za običnog posmatrača poput mene nema ništa neobično u vezi s Lisom. Poput većine drugih Guna žena, ona sjedi u malom kanuu i nudi turistima svoje ručne radove na prodaju. Ipak, postoji nešto neobično u vezi s Lisom. Ona je u stvari rođena kao dječak.

U društvu gdje su žene one koje najviše privređuju, posjeduju većinu zemljišta i donose najvažnije odluke, dječaci mogu odabrati da postanu ’Omeggid’ što doslovno znači ’kao žena’. Oni se tada ponašaju i rade kao i ostale žene u zajedinici.

Ovaj ’treći rod’ predstavlja potpuno normalan fenomen na ostrvima. Ako dječak počne pokazivati tendenciju ka ženskom ponašanju, porodica to prirodno prihvata i dozvoljava mu da odrasta na taj način. Vrlo često Omeggidi nauče neku vještinu koja se tipično povezuje sa ženama a veliki broj postaje stručan u izradi delikatnih tradicionalnih nošnji ’mola’.

Foto: bbc.com/travel

Nandín Solís García, edukatorica za transrodnu i LGBTQ zajednicu u Panama City-ju odrastala je u Guna Yala zajednici prvo kao dječak a kasnije kao djevojčica. Kaže da joj odrastanje kao gej osobi u rodno fluidnom društvu nije bilo pretjerano teško zato što je uvijek imala potporu svoje porodice, prijatelja i zajednice. Najčešće su muškarci ti koji postaju transrodne žene, dok su ženske tranzicije puno rjeđe.

Dok Lisa polako odlazi u svom malom kanuu, ne mogu da ne pomislim kako je Guna Yala jedna prekrasna alternativa za svjetski mir, tolerancije i razumijevanje i da imamo mnogo toga da naučimo od ove malene zajednice koja živi na arhipelagu na Karibima.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije