Naslovna vijestZabavna Lola

Igre koje smo igrali mi, a mogu i naša djeca!

Gotovo svaki roditelj predškolskog i školskog deteta će potvrditi da deca danas provode mnogo više vremena pred televizorom, računarom, tabletom, xbox-om, Play station-om nego što bi to trebalo biti.

Redakcija

Izvor: odmorsadecom.com

Foto: Robert Kneschke / Shutterstock.com

Kako bi vam dali ideju, na koji način možete kvalitetno provesti vreme sa svojim mališanima, podsetićemo vas na dečije igre koje će biti interesantne i vama i deci.

Kolariću paniću

Izvor: Mama Belle Love kids / Shutterstock.com

Ova igra je postala poznata prema istoimenoj dečijoj emisiji koja se emitovala ’80-tih godina na RTV Beograd. U igri učestvuju dva igrača a od rekvizita je potreban jedan kanapčić dovoljno dug. Krajevi kanapčića se vežu i sve je spremno. Početni položaj za igru je prikazan na slici a cilj je da svaki igrač preuzme kanapčić prstima tako da kada okrene ruke na gore, oblik koji kanap stvara u rukama bude proporcionalan i da se kanap ne odveže tj. ne spadne sa prstiju. Kada se igrači izvešte igra se može igrati u beskonačnost uz kreiranje novih oblika i istraživanje tj. iznalaženje rešenja iz situacije koju vam drugi igrač zadaje. Na uvodnoj špici (možete je pronaći na youtube-u) istoimene emisije je prikazano kako igači igraju kolariću paniću.

Vruće – hladno

Izvor: Kryzhov / Shutterstock.com

Jednostavna igra sa dva i više igrača u kojoj skrivač treba da sakrije određeni predmet dok ostali pokušavaju da ga pronađu. Skrivač rečima „Vruće“, „Hladno“ i „Mlako“ navodi igrače tj. objašnjava im koliko su udaljeni od skrivenog predmeta.
Vruće – blizu
Mlako – relativno blizu
Hladno – daleko

Kaladont

Izvor: Tatyana Vyc / Shutterstock.com

Sjajna igra za razvijaje vokabulara kod dece i jezička glavolomka. Mogu je igrati 2 ili više grača. Prvi igrač treba da kaže jednu reč-imenicu. Drugi igrač uzimajući dva završna slova reči govori drugu reč i tako u krug bez prava na ponavljanje istih reči. Ukoliko neko od igrača kaže reč koja se završava na „ka“ sledeći igrač govori „kaladont“ čime se završava krug a igrač koji je rekao „kaladont“ ima pravo da započne novi.

Školice

Izvor: NadyaEugene / Shutterstock.com

Školice je sjajna igra koju mogu igrati 1 i više igrača i ne zahteva nikakvu pripremu. Dovoljno je na betonu, kredom ili parčetom crepa nacrtati kvadrate prema dobro poznatom rasporedu (slika) i u njih upisati brojeve od 1 do koliko god vam volja. Kada se završi sa crtanjem svaki igrač odabira, kamen, parče crepa tj. neki teži predmet kako bi mogao sa startnog mesta da ubacuje isti predmet u kvadrate.
Ukoliko ubaci predmet u kvadrat skakutanje na jednoj nozi može da počne do kvadrata sa ubačenim predmetom. Kada igrač uskoči u kvadrat, potrebno je da uzme ubačeni predmet i da se vrati istom putanjom skačući na jednoj nozi. Bitno je napomenuti da, skačući, igrač ne sme da nagazi ivice kvadrata niti da se osloni na drugu nogu ili ruke prilikom uzimanja predmeta.
Pobednik je onaj koji uspe da ubaci i odskakuće od 1. do poslednjeg broja i unazad poštujući sva pravila.
Sjajna igra za razvoj motorike kod dece.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije