Hrabra Lola

Kako je jedan dizajner burkom odgovorio na zabranu burki

Tokom održavanje modne revije u glavnom danskom gradu na modnoj pisti su većinom bili prikazani minimalistički modeli koji se mogu i očekivati od skandinavske modne scene. Jedan dizajner odlučio je da predstavi stvari iz malo drugačije perspektive.

Prevela: Staša Nikodinović

Izvor: dazeddigital.com

Foto: dazeddigital.com

Radi se o Rezi Etamadiju, osnivaču modne marke „MUF10” koji je organizovao poseban performans tokom Fashion Week-a u Kopenhagenu.

Kao odgovor na zakon koji je prošao nekoliko dana prije održavanja revije, Etamadi je odlučio da protestuje protiv odluke o zabrani nošenja burke svojom kolekcijom.

„Nijedan muškarac ne bi trebao suditi o ženi na osnovu onoga što ona nosi”, izjavio je dizajner u službenom obraćanju javnosti. „Ne trebamo sankcionisati žene koje ni na koji način ne rade štetu samo zbog onog što biraju da oblače”.

Foto: dazeddigital.com

U sklopu revije mogle su se vidjeti majice sa sloganim na arapskom jeziku a defilovali su i modeli sa hidžabom na glavi. Najveći protestni čin dogodio se pri kraju revije kada se na pisti pojavilo nekoliko žena sa nidžabom koje su dale bukete cvijeća grupi muškaraca obučenih u policijske uniforme. Nedavno proglašeni zakon donosi kazne za sve žene koje nose komade odjeće koji im na bilo koji način prekrivaju lice u javnosti.

„Dolazim iz Irana, gdje se žene svakodnevno bore za pravo da nose ono što žele”, tvrdi Etamadi. „One se bore za slobodu da žive svoje živote onako kako žele protiv političara i društva koje ugrožava njihova uvjerenja i način razmišljanja”.

Iako je bilo protesta protiv novoproglašenog zakona nisu se spominjale nikakve mogućnosti za njegovu izmjenu od strane danske vlade.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije