Zabavna Lola

Naučnici su pronašli ključ vječne mladosti

Dok se svijet ljepote i napredne nauke sve više prepliću iz minuta u minut, uloga koju geni igraju u održavanju zdrave, mladolike kože nikada nije bila jasnija, uz otkrića rezervisana za istraživanja raka i autoimunih bolesti koja sada nude tragove o tome kako koža stari.

Prevela: Sonja Savić

Izvor: Vogue.com

Foto: Master1305 / Shutterstock.com

Pažljivo petljanje sa epigenomom, poznatijem kao kontrolnim panelom naših gena, iznjedrilo je veliki broj značajnih otkrića, ali nijedno toliko nadrealno kao ovo koje je objavio Newsweek.

Naime, revolucionarno istraživanje Univerziteta Alabama u Birmingemu na temu mitohondrijalnog trošenja kod miševa je rezultiralo načinom na koji se može isključiti mutiranje gena koje izaziva starenje, dramatično smanjujući znakove starenja poput bora i opadanja kose.

Budući da 90% hemijske energije koju ćelije koriste za preživljavanje kreiraju mitohondrije, mitohondrijalna disfunkcija je bez sumnje u vezi sa starenjem ljudi.

Kada su naučnici aktivirali mutaciju kod miševa koja je uzrokovala smanjenje mitohondrijalne funkcije, miševi su počeli da gube dlaku, dobijaju sijede dlake i razvijaju bore (rezultat vanjskog i unutrašnjeg starenja) tokom perioda od četiri do osam sedmica. Međutim, kada su deaktivirali genetsku mutaciju, normalna mitohondrijalna funkcija je vraćena, miševi su izgubili bore, a izraslo im je novo, mladoliko krzno.

Izvor: Air Images / Shutterstock.com

“Koliko mi znamo, ova opservacija je presedan”, tvrdi Kešav Sing (Keshav Singh), jedan od glavnih istraživača, i dodaje: “Ovo sugeriše da epigenetički mehanizmi koji učestvuju u komunikaciji između mitohondrija i nukleusa igraju važnu ulogu u restoraciji normalnog fenotipa kože i kose”.

Kao što studija objavljena u “Cell Death & Disease” ističe, ljudima još uvijek nije dostupna ova napredna nauka. Međutim, uzimajući u obzir da je napredna epigenetska tehnologija već pronašla put na tržište proizvoda za njegu kože, ova najnovija otkrića mogu nagovijestiti u kom pravcu ide naša potraga za vječnom mladošću.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije