Praktična LolaŽivot

Kako da vježbate u skladu sa svojim godinama

Ako želite ostati fit i u kondiciji i tokom poznijih godina vašeg života veoma važno je da svoju fitnes rutinu prilagodite svojim godinama i ne bi trebalo biti problema. To što ste ušli u određene godine ne znači da treba da postanete manje aktivni, već da svakom decenijom mijenjate način na koji vježbate.

Redakcija

vogue.co.uk

Foto: Kudla / Shutterstock

Evo i kako…

20-e: Sve može!

Ovo sigurno znate bez da vam kažemo, ali u dvadesetim ste na vrhuncu snage i fizičke spremnosti tako da u tom životnom periodu možete eksperimentisati do mile volje. Stručnjaci kažu da bi zdrave osobe starosti između 19 i 64 godine trebalo da imaju najmanje 150 minuta fizičke aktivnosti sedmično, ali intenzitet treba da varira. U trećoj deceniji života trebalo bi da postavite temelje za poznije godine, da stvorite dobru mišićnu masu i da se bazirate na vježbe od kojih postajete snažnije. Probajte trčanje, boks, vježbe visokog intenziteta…

30-e: Fleksibilnost na prvom mjestu

U ovoj deceniji, dobro istezanje je najvažnije i zato pored standardnih treninga obavezno uključite jogu ili pilates, sporije vježbe koje se baziraju upravo na istezanju. Ovakav tip vježbi će poboljšati rad kardiovaskularnog sistema kao i fleksibilnost. Pored toga, opšte je poznato kako je joga odličan lijek za borbu protiv stresa čiji nivo kod većine naglo raste u ovom životnom periodu.

Halfpoint / Shutterstock

40-e i 50-e: Riješite se masnih naslaga

Kada uđete u petu deceniju života vrijeme je da pojačate intenzitet treninga te da se bazirate na vježbe koje su namijenjene topljenju masnih naslaga. S godinama se masne naslage lako nakupljaju, a teško skidaju. Isto tako u ovom periodu dolazi do promjene u hormonima kao i samoj muskulaturi. Dižite tegove i radite vježbe koje uključuju težinu, sopstvenu ili od strane pomagala.

60-e: Držite ustaljeni ritam

U ovim godinama važno je da održavate snagu, fleksibilnost i da budete dovoljno funkcionalni za svoje godine, ma koliko to ružno zvučalo.  Trebalo bi da više koristite tegove sada nego ranije, jer su oni od najvećeg značaja za održavanje mišićne mase. I dalje radite vježbe za istezanje, ali i kardio vježbe poput plivanja koje je sjajno za održavanje kondicije u poznim godinama.

70-e: Ne opterećujte se

Ulazak u osmu deceniju ne znači da je došao kraj vašim fizičkim aktivnostima, ali svakako znači da je vrijeme da usporite. Treninzi niskog intenziteta su kao stvoreni za ovaj životni period. Radite vježbe koje će vam pomoći da održite tijelo u balansu kao što je tai-chi, a možete jednostavno da šetate, nešto žustrije nego inače. Ako ste cijelog života trčali, to što vam broj godina sada počinje sa 7, nikako ne znači da treba da prestanete, ali to treba da radite sve dok vam ne izaziva nelagodu i bolove.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije