Radoznala Lola

Kawaii: Japanska kultura ljupkosti

Ugrubo prevedena kao ljupkost ili slatkoća, japanska riječ „kawaii” jedna je od najčešće korištenih u japanskom jeziku. Ona u najširem smislu opisuje kulturu slavljenja svih stvari koje su ljupke i prihvatanja fiktivnih karaktera kao oličenja svega pozitivnog.

Prevela: Staša Nikodinović

Izvor: mymodernmet.com

Foto: mymodernmet.com

Ovaj originalni japanski trend uskoro se pretvorio u svjetski fenomen koji se proširio u razne aspekte ljudskog života, poput umjetnosti, mode, tehnologije pa čak i hrane.

Istorija

Vjeruje se da je japanska „kawaii” kultura nastala tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka kada su tinejdžeri razvili svoju posebnu vrstu rukopisa koji je je podsjećao na dječiji. Taj rukopis dobio je niz naziva poput „marui ji” (okruglo pisanje) ili „koneko ji” (mačji rukopis) a karakterističan je po tome što se sastoji od kombinacije zaobiljenih linija koje podsjećaj na nudle i simbola poput zvjezdica, srca i crtanih lica.

Neki smatraju da je ovaj trend nastao kao odgovor na rigidnu kulturu kakva je zavladala u Japanu nakon kraja Drugog svjetskog rata i da je predstavljao način da omladina iskaže svoju individualnost. Iako je većina škola zabranila ovaj način pisanja zaigrani stil privukao je marketinške stručnjake što je tokom osamdesetih godina dovelo do nastanka nekih od najpopularnijih kawaii likova današnjice.

Foto: mymodernmet.com

Poznati Kawaii likovi

  1. godine japanski brend „Sanrio” lansirao je jedan karakter koji je kasnije postao ikona Kawaii stila: Hello Kitty. Slatka bijela maca bez usta koju je dizajnirao Yuko Yamaguchi prvo se pojavila na torbici za sitniš od vinila. Skoro pedeset godina kasnije, Hello Kitty lik prepoznatljiv je u cijelom svijetu i ištampan je preko velikog broja proizvoda pa čak i jednog brzog voza u Japanu. Lik je postao toliko popularan da je 2008. proglašen službenim turističkim ambasadorom ove zemlje. U nastavku pogledajte primjere Kawaii kulture u Japanu i svijetu.

Foto: mymodernmet.com

Foto: mymodernmet.com

Foto: mymodernmet.com

Foto: mymodernmet.com

Foto: mymodernmet.com

Foto: mymodernmet.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije