Zabavna Lola

Ovim jednostavnim eksperimentom možete naučiti djecu zašto je bitno da peru ruke

Djeca u većini slučajeva nemaju dobro razvijene higijenske navike i uvijek ih “smara” kada im neko kaže da operu ruke.

Prevela: Sonja Savić

Izvor: APlus.com

Foto: Oleg Vinnichenko / Shutterstock.com

Međutim, našla se jedna učiteljica da im pokaže zašto je veoma bitno da to rade.

Prije tri godine Kortni Li Simpson (Courtney Lee Simpson) je sprovela jedan od najboljih eksperimenata koji mogu pomoći djeci da nauče više o bakterijama i zašto je bitno redovno prati ruke.

“Uradila sam to dok sam učila djecu o bakterijama i kako se one šire. Trebaju vam tri komada hljeba i tri vrećice. Čitav proces radite pred djecom. Prvi komad rukavicama stavite u vrećicu i nju obilježite kao “kontrolisano”, potom operete ruke i čistim rukama stavite drugi komad hljeba u vrećicu koju obilježite kao “čisto”, a treći komad hljeba pošaljete tako da ga svako u razredu dotakne i naposlijetku stavite taj komad u vrećicu obilježenu kao “prljavo”. Ostavite hljeb na vidno mjesto i pratite kako se bakterije razvijaju” rekla je Kortni.

To all my teacher friends this is the grossest yet coolest experiment. I did this while teaching about germs and how…

Gepostet von Courtney Lee Simpson am Sonntag, 7. Dezember 2014

Rezultat je zapanjujuć. Na fotografiji koju je Simpson podijelila, komad hljeba obilježen kao kontrolisan, kao i onaj koji je dirala čistim rukama izgledaju potpuno jestivo. Sa druge strane, komad hljeba koji su dirali prljavim rukama je gotovo čitav buđav. Simpson nije naznačila koliko je vremena prošlo između stavljanja hljeba u vrećice i te fotografije, ali da li je i bitno? Ne možete pogledati ovu fotografiju i ne dobiti poriv da operete ruke.

Ovaj eksperiment je bitan jer djeca vjeruju da ukoliko ruke izgledaju čisto, one i jesu čiste. Na ovaj način djeca mogu vidjeti direktne posljedice ukoliko ne operu ruke, a vjerujemo da postoje i mnogi odrasli kojima bi ovaj eksperiment koristio.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije