Praktična LolaŽivot

Kako vaspitati optimistično dijete u pesimistična vremena?

 Većina roditelja želi da njihova djeca po prirodi budu optimistična, jer optimisti su otporniji, oni postaju uspješniji, duže žive, zdraviji su i lakše se nose sa životnim izazovima. Optimizam omogućava ljudima da teže ka uspjehu i da se suoče sa poteškoćama dok je u prirodi pesimista da odustaju nakon prvog neuspjeha jer ga oni negdje i očekuju.

Redakcija

http://time.com

Foto: Dreamerve / Shutterstock

Vaspitati optimističu djecu u današnje vrijeme nije ni malo lako jer nas sa negativnim vijestima bombarduju sa svih strana. Samo na osnovu naslova na portalima ponekad bi se moglo zaključiti kako živimo u distopiji, društvu koje je samo po sebi katastrofa i ponekad je teško dati mališanima pozitivan primjer. Ali, upravo zbog toga biti pozitivan nije nikad bilo bitnije nego što je danas.

Živimo u prilično turobnim vremenima, kada konstantno brinemo u vezi nečega, brinemo zbog globalnog zatopljenja, brinemo zbog mogućih ratova, brinemo zbog teške finansijske situacije, neizvjesne budućnosti… Nemojte pogrešno shvatiti, sve su to sasvim legitimni razlozi za brigu, ali pravo je pitanje želimo li svoju djecu opteretiti tim teškim temama od malih nogu?

Stručnjaci kažu da je djecu moguće vaspitati da budu pozitivna, da na svijet gledaju pozitivno te da im to može pomoći da žive srećnije živote. Postoji nekoliko stvari koje možete uraditi da kod svojih mališana podstaknete optimizam.

Olena Yakobchuk / Shutterstock

Obraćajte pažnju na pozitivne stvari

Negativan pogled na svijet je iluzija, rezultat sudara negativnih vijesti i sposobnosti ljudskog uma da ignoriše sve ostalo pored eventualne opasnosti za koju postoji mala šansa da se desi.  Kako god posmatrali stvari, situacja na Zemlji je još uvijek prilično dobra na mnogo načina. Životni vijek je duži nego ikada ranije, veliki broj ljudi vjeruje u jednakost polova, bar veći nego ranije i sloboda religija je mnogo veća. Siromaštvo, glad, nepismenost, dječiji rad i dojenačka smrtnost su u opadanju i time treba da se vodimo.

Čovječanstvo je napravilo ogroman napredak u posljednjih nekoliko vijekova, ali je problem što smo taj napredak počeli da uzimamo zdravo za gotovo. Fokusiramo se uglavnom na one loše stvari dok nam se one dobre uglavnom podrazumijevaju. Ljudskom mozgu je u prirodi da daje veći naglasak negativnim stvarima, a to je u svojoj knjizi opisao neuropsiholog Rick Hanson. Jednostavnije rečeno, potpuno je prirodno da dozvolimo negativnim stvarima da utiču na naše stanje, ali na svu sreću uz malo vježbe to možete promijeniti, prvo kod sebe, a samim tim i kod svoje djece.

Savjet dr Hanson-a da svaki put kad čujete neku dobru vijest, uradite ili postignete nešto pozitivno u svom životu ili jednostavno budete na nekom lijepom mirnom mjestu u društvu dragih osoba odmorite svoj um i u potpunosti budete prisutni u tom trenutku. On je napisao da je važno znati zaroniti u dubinu tih lijepih osjećanja i emocija. Isto tako, jednako je važno da svojoj djeci slikovito opišete ta osjećanja i podstaknete ih da urade isto.

Microstock3D / Shutterstock

Promijenite način na koji opisujete aktuelne događaje

Optimizam se može razvijati, ne morate se roditi kao optimista da biste isti bili kroz život. Istraživanja su pokazala da čak i kada pesimistične osobe koriste pozitivan način izražavanja da opišu neke situacije koje inače smatraju traumatičnima, njihove emocije postaju pozitivne i njihov optimizam počinje da raste. To je nešto što možete vježbati u svom domu.

Pokušajte opisati neke depresivne trenutke tonom u kome se osjeti nada. Sjetite se da je ono što danas zovemo govorom mržnje nedavno bio samo govor. Neke stvari nad kojima se danas zgražamo nedavno su bile sasvim normalne. Pokušajte da o lošim stvarima pričate na način da istaknete kako ima nade za bolje sutra.

Dozirajte vijesti

Mediji nas svakodnevno obasipaju lošim stvarima, ekskluzivnim naslovima i tragedijama, a vi pokušajte da ih dozirate kako sebi tako i vašoj djeci. To ne znači da treba da ih stavite pod stakleno zvono, ali da nađete neki balans između lošeg i dobrog to sigurno.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije