AktivizamFeminizam

Holandski feministički pokret daje imena ulicama po poznatim ženama

Oko 88 posto ulica u nizozemskim najvećim gradovima nosi imena po muškarcima pa je jedna feministička udruga odlučila da neslužbeno zamijeni imena ulica i preimenuju ih u čast poznatih žena kao što su pionirke u polju matematike, političarke, aktiviskinje, muzičarke, spisateljice i revolucionarke.

Prevela: Staša Nikodinović

Izvor: dazeddigital.com

Foto: dazeddigital.com

De Bovengrondse je nizozemska grupa koja je postavila nova imena ulica u 11 različitih gradova u ovoj zemlji a promijenjena su imena ukupno 43 ulice. Plavo bijeli znakovi postavljeni su ispod originala kako bi se naglasila promjena.

Foto: dazeddigital.com

Bregje Hofstede koja je na čelu ove grupe ispričala je za online magazin „Dazed” da su odabrali 12 žena koje bi predstavljale 12 ulica u gradovima poput Amsterdama, Utrechta i Groningena. Osim Beyoncé bulevara u Amsterdamu koji je privukao najviše medijske pažnje postoje i ulice koje su posvećene spisateljici May Wollstonecraft, britanskoj matematičarki Adi Lovelace koja je dizajnirala prvi algoritam, aktiviskinji za ljudska prava iz Južne Afrike Tanii Leon, prvoj ženi koja je odabrana kao zastupnica u holandskom parlamentu, slikarki iz 17. vijeka Judith Leyster i drugima.

Foto: dazeddigital.com

Cilj ove akcije bio je da se pokaže kako se ženska imena skoro uopšte ne viđaju na ulicama evropskih gradova. Ovo udruženje odabralo je ulice zato što su to mjesta sa velikom cirkulacijom ljudi i zato što su one uvijek posjećene.

Hofstede, novinar nizozemskog izdanja novina „The Correspondent” bio je dio istraživačkog projekta koji je analizirao ulice Amsterdama. Ovo istraživanje pokazalo je da je veoma malo ulica koje nose ženska imena a mnoge od njih dobile su imena po grčkim boginjama i ženama poznatih muškaraca. To izostavlja veliki broj žena koje su učinile mnogo toga za ovu zemlju.

Foto: dazeddigital.com

Hofstede tvrdi da ovi potezi idu mnogo dalje od običnog uličnog aktivizma i istaknuo je da se u nizozemskim medijima pretežno citiraju muški eksperti te da je preko 70 posto televizijskih voditelja pa čak i gostiju muškog roda.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije