FeminizamHrabra Lola

Jocelyn Bell Burnell: Naučnica koja nije dobila Nobelovu nagradu samo zato što je žena, konačno dobila priznanje

Naučna otkrića žena su vijekovima bila ignorisana ili su jednostavno pripisivana muškarcima. Jedna od tih napravedno zanemarenih žena je i Jocelyn Bell Burnell koja je odgovorna za otkriće, za koje su zasluge dobili njeni muške kolege koji su umjesto nje dobili čak i Nobelovu nagradu za fiziku 1974. godine.

Redakcija

hellogiggles.com

Foto: aplus.com

Punih 45 godina kasnije, Bell Burnell konačno je dobila priznanje za svoj rad.

Početkom ovog mjeseca ona je dobila posebnu Breakthrough Prize nagradu jer je 1967. godine otkrila radio pulsare, zvjezdane neutrone koji se brzo vrte i emituju radio talase. Na zvaničnoj web stranici ove nagrade objašnjeno je da je ovo otkriće omogućilo naučnicima da saznaju više o svemiru te da testiraju Ajnštajnovu teoriju relativiteta. USA Today navodi da je Jocelyn Bell Burnell radio pulsare otkrila za vrjeme studija na Cambridge univerzitetu, ali je sva slava pripala njenim muškim kolegama Anthony-ju Hewish-u i Sir Martin-u Ryle-u.

Ova pionirka astrofizike će dobiti nagradu od tri miliona američkih dolara u čast njenog velikog otkrića, a svečana ceremonija dodjele nagrade biće upriličena u novembru.

Breakthrough Prize nagrada se dodjeljuje svima za koje se smatra da su dali značajan doprinos ljudskom znanju, a postoji i godišnja nagrada koja je se obično dodjeljuje za neka novija otkrića.

Bell Burnell je za Guardian izjavila da joj je manjak sampouzdanja pomogao da dođe do ovog velikog otkrića i smatra to velikom ironijom.

-To je bio jedan sasvim mali signal koji je zauzeo tek jedan dio u 100.000 i to sve na grafikonu dugačkom skoro pet kilometara koji sam imala. Primjetila sam ga jer sam bila veoma oprezna.

Ona je za BBC News izjavila kako će svoju nagradu iskoristiti da pomogne svojim učenicima iz manje zastupljenih grupa kao što su žene, etničke manjine i izbjeglice kako bi nastavile svoje karijere u nauci.

-Pronašla sam pulsare jer sam bila pripadnica manjine i osjećala sam se malo podcijenjeno na Cambridge-u. Bila sam žena, a ujedno sam došla sa sjevero-zapada zemlje i imala sam osjećaja da su svi oko mene rođeni na jugu Engleske. Smatram da su manjinski narodi donosili nove poglede na stvari i to je često veoma produktivna stvar.

Iako je čekala 45 godina na priznanje, konačno ga je dobila i mi joj na tome čestitamo!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije