FeminizamHrabra Lola

Svjetska surferska liga daje jednake novčane nagrade za muškarce i žene!

Prije par godina povela se priča o tome kako su premije za tenisere na velikim turnirima uvijek veće nego za teniserke, ali tenis nije izolovan slučaj, to je gotovo pravilo i u svim ostalim sportovima. Na svu sreću stvari se polako ali sigurno mijenjaju.

Redakcija

huffingtonpost.com

Foto: LouisLotterPhotography / Shutterstock

Prošle godine je donesena odluka da na najstarijem teniskom turniru, Wimbledon-u premije budu iste što je znak da se stvari mijenjaju i idu u nekom boljem smijeru.

U prilog tome govori i činjenica da su žene koje se profesionalno bave surfanjem uspjele da se izbore za jednake nagrade kakve dobijaju muškarci. To je još jedna u nizu malih pobjeda za koje se nadamo da će dovesti do toga da žene i muškarci u svim poslovima budu jednako plaćeni i da se gleda samo kvalitet rada, a ne i kog je neko pola.

Svjetska surferska liga (WSL) je eminentna organizacija koja se bavi organizovanjem takmičenja u surfanju širom svijeta, a nedavno je medijima poslala zvaničan dopis u kome stoji kao će u budućnosti iznos nagrada za muškarce i žene biti jednak, a sve stupa na snagu naredne godine. Ova odluka obuhvata svjetsko prvenstvo za seniore i za juniore, šampionsko prvenstvo kao i još nekoliko manjih takmičenja.

Stephanie Gilmore, koja je šest puta bila svjetska prvakinja u surfanju izjavila je kako je to za nju veliki trenutak.

-Mislim da je ova odluka zaista nevjerovatna i nije bitno samo surfanje ili bilo koji drugi sport, žene se za jednakost bore na svim radnim mjestima. To je posvuda, rekla je Gilmore

Jednake premije su već dugo vremena tema razgovora među profesionalnim surferima. Prije nego je postala WSL, ova organizacija je bila poznata pod nazivom Asocijacija profesionalnih surfera, a 2014. godine je promijenila ime. Prije toga bila je poznata po tome što je surferke tretirala kao drugorazredne sportašice i svi ženski šampionati su bili u drugom planu. Takmičenja za muškarce su uvijek imala prioritet.

Manje premije svakako nisu bile jedini problem ove lige. Surferska liga je uvijek hiperseksualizovala surferke, a surferske kompanije su nudile sponzorske ugovore sportistkinjama uglavnom na osnovu izgleda, ne na osnovu rezultata.

Da bi dobili sponzorski ugovor muškarci su morali samo da dobro surfaju dok su žene pored toga morale izgledati dobro, trebalo je da budu ženstvene i da budu određene životne dobi što je samo po sebi diskriminacija.

Od 2014. godine stvari su se drastično promijenile, a dokaz tome je i ova posljednja odluka.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije