AktivizamHrabra Lola

Toronto Film Festival: Žene tamnije puti otpisane kao filmske kritičarke

Žene tamnije puti često su ’otpisane’ kao filmske kritičarke, pokazalo je jedno istraživanje demografskih profila.

Prevela: Staša Nikodinović

Izvor: bbc.com/news

Foto: Trina Stewart / Shutterstock.com

Osim što su u manjini njima je često uskraćena i prilika da prisustvuju projekcijama velikih filmskih hitova, pokazalo je ovo istraživanje.

Muški kritičari bijele puti mnogo su više zastupljeni u odnosu na pripadnike rasnih i etničkih manjina.

Doktorica Stacy L. Smith iz Inicijative „USC Annenberg” koja stoji iza ovog istraživanja tvrdi da su rezultati poprilično ’depresivni’.

Foto: bbc.com/news

Ona je na Filmskom Festivalu u Torontu izjavila da podaci dobijeni putem web stranice „Rotten Tomatoes” ukazuju na to koliko su u stvari nevidljive i zapostavljene žene u branši filmske kritike.

Analiza preko 59 000 filmskih kritika od oko 2400 kritičara pokazala je vidne razlike po pitanju rase i pola. Podaci ukazuju na to da je oko 78.7 kritika napisano od strane muškaraca dok su žene napisale svega 21.3 posto svih kritika.

Doktorica Smith ukazala je i na činjenicu da su filmovi sa ženama tamnije puti generalno dobiji lošije kritike od strane muških kritičara bijele puti što je potencijalno uticali i na učinak filma kada se pojavio u kino dvoranama.

Oskarovka Brie Larson u junu je tokom jednog govora pohvalila rad doktorke Smith. Navela je kako javnost treba biti svjesna da postoje dvostruki standardi u Holivudu.

Toronto Film Festival traje do 16. septembra.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije