Hrabra Lola

Da li je papa Franjo pomilovao kardinala koji je seksualno zlostavljao dječake?

Više od 44.000 žena katoličke vjeroispovijesti su potpisnice pisma papi Franji, u kome se od njega traži da objasni kada je i kako tačno saznao o seksualnim zlostavljanjima i navodima o neprimjerenom ponašanju ranije visokopozicioniranih kardinala katoličke crkve.

Prevela: Ana Tomić

Izvor: huffingtonpost.com

Foto: Praszkiewicz / Shutterstock

“Naša srca su slomljena, naša vjera se nalazi na testu zbog krize u kojoj se nalazi naša voljena Crkva. Mi smo ljute, razočarane i osjećamo se izdano. Mi, vaše stado, zaslužujemo odgovore, odmah”, navodi se u pismu koje je poslao Katolički ženski forum.

Prethodnih nekoliko sedmica papa Franjo je dospio u žižu javnosti zbog tvrdnje da su pojedini kardinali u SAD, kao i neki vatikanski zvaničnici, pokrivali tadašnjeg kardinala Teodora McCarrika iako su znali da je seksualno iskorištavao dječake. Iako je Vatikan znao za njegovo nasilničko ponašanje na seminarima od najmanje 2000. godine, McCarrik je dobio klerička unapređenja i nastavio sa javnim predstavljanjem crkve.

Optužnice protiv samog Franje podigli su bivši ambasador Vatikana, arhibiskup Carlo Maria Vigano, koji je već dugo jedan od glavnih kritičara argentinskog pontifa i koji tvrdi da je upravo sadašnji papa rehbilitovao McCarrika ukidajući kanonske sankcije koje je nametnuo njegov prethodnik, papa Benedikt XVI.

Foto: ambrozinio / Shutterstock.com

Papa Franjo je zvanično uklonio McCarrika iz svešteničke službe u junu, nakon što je crkvena istraga pokazala da je zlostavljao pomoćnika sveštenika, 1971. godine. On je istog tog mjeseca dao ostavku na Univerzitetu za kardinale.

Ubrzo nakon što su Viganove optužbe ugledale svjetlo dana, papa je objasnio novinarima da „neće raći ni jednu riječ“ te im predložio da sami pročitaju Viganove optužbe i dođu do zaključka.

Papino ćutanje i Viganove optužbe su dovele do toga da američka katolička crkva stane u odbranu pape, dok ostali zahtjevaju detaljnu istragu. U međuvremenu, desetine hiljada katoličkih žena odgovore traži direktno od pape. Pismo koje je prvobitno objavljeno 30. avgusta ove godine i dalje potpisuju mnoge žene među kojima su teološkinje, profesorice, direktorice, spisateljice i mnoge druge.

Mary Rice Hasson / Izvor: yaf.org

Pismo je poslato papi već dva puta, putem ličnih kanala i preko apostolskog nuncija u Vašingtonu. Mary Rice Hasson, direktorka Katoličkog foruma, izjavila je kako se radi sve da se izbrišu dupli potpisi kao i potpisi muškaraca te da će organizacija uporno slati pismo sve dok broj potpisa bude rastao.

Pitanje na koje žene potpisnice zahtjevaju odgovor jeste kada je to papa Franjo saznao za optužbe protiv McCarrika i da li je tačno da ga je pustio bez ikakvih restrikcija koje je naredio prethodni papa. One u pismu podsjećaju papu da su žene veoma važan faktor katoličke crkve i da čine čak 54% iste te da se sporna situacija mora riješiti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije