Hrabra LolaNaslovna vijest

I ti možeš da doniraš kosu za perike namijenjene djeci oboljeloj od raka!

Septembar je mjesec podizanja svijesti o dječijim malignim oboljenjima.

Piše: Jelena Pralica

Foto: Margoe Edwards / Shutterstock.com

Sjećam se da sam prije nekoliko godina, radeći, u tadašnjoj redakciji, priču na Odjeljenju dječje hematoonkologije, na UKC-u RS u Banjaluci, a tokom razgovora sa roditeljima djece oboljele od karcinoma, najčešće dobijala odgovor da djeci jako teško, ako ne i najteže, pada – gubitak kose.

“Onda ide opadanje kose, pogotovo djevojčice to jako teško podnose. Ja sam Maši rekla: ‘Kad nam počne kosa opadati, znači da ozdravljamo’. I onda je ona jedva čekala da joj otpadne kosa, svaku je dlaku skupljala po krevetu, samo da ozdravi“, ispričala mi je tada majka jedne petogodišnje oboljele djevojčice.

Koliko puta smo mislili o tome? Koliko puta smo nehajno prošli rukama kroz svoju kosu, ne pomislivši koliko je tako nešto nedostižno pojedinima i istog časa bili svjesni da tu nije riječ samo o kosi, kao onoj koja će, eto, ponovo narasti, bez koje, eto, možemo, može svako, koja nas, zapravo, ne određuje, koja, reći će mnogi, ništa ne određuje? I koliko smo puta o svemu tome, dok se upravo dešava tamo nekome, promislili malo dublje od toga da je to “samo gubitak kose”, koja će, zaboga, narasti?!

Izvor: srcezadjecu.ba

Svi oni koji su se lično susretali s ovim ili bar poznaju ili su razgovarali s nekim ko jeste, znaju o čemu pričam. A pričam o tome da je to, zapravo, mnogo više od gubitka kose. To je prevashodno gubitak osjećaja dostojanstva, taj izdajnik koji poručuje svijetu da neko vodi tu tešku, prevashodno unutrašnju bitku za ono najvažnije – sopstveni život. Stariji lakše shvate i prihvate, ali djeca…

Zato, kad sljedeći put pomisliš kako je gubitak kose tokom borbe sa malignom bolešću samo jedan od gubitaka na kojem će priroda poraditi, sjeti se da bi možda baš ti ili neko tvoj u tome mogao malo i pripomoći. Kako – pa doniranjem kose od koje će biti izrađene perike za oboljele od karcinoma!

Naime, u sklopu projekta “Moja kosa tvoja kosa”, Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“ iz Banjaluke, zajedno sa Udruženjem „Srce za djecu oboljelu od raka“ iz Sarajeva, organizuje akciju šišanja i doniranja kose za potrebe izrade perika za djecu oboljelu od raka.

Ovaj put, sve građane Banjaluke i okoline pozivaju da dođu na Trg Krajine u subotu, 15. septembra, od 11 do 17 časova i doniraju kosu za potrebe izrade perika djeci oboljeloj od raka!

Izvor: srcezadjecu.ba

“Do sada smo izradili i uručili 23 perike od kojih su dvije perike uručene djevojčicama u Banjaluci. Perike su dostupne, potpuno besplatno, svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose kako bi vratilo samopouzdanje i uspješno se uklopilo u svoju matičnu sredinu“, saopštili su iz Udruženja “Iskra”, koje je prijatelj akcije koju je do sada podržalo više od 1.000 donatora kose iz BiH, regiona i šire, a koju finansira Vlada Švajcarske.

Za sve one koji žele da doniraju kosu za izradu perika, bitno je napomenuti da kosa mora biti čista, suva, hemijski netretirana i nefarbana, te minimalno 30 cm dužine (idealno je i duže).

Ujedno, pozvani su svi frizeri koji su u mogućnosti da u subotu na Trgu Krajine od 11 do 17 časova šišaju građane koji će donirati kosu u akciji prikupljanja kose za izradu perika djeci oboljeloj od raka da se jave predstavnicima udruženja “Iskra”, na brojeve telefona 051/304-600 i 066/589-991, ili u inbox Facebook stranice.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije