Hrabra Lola

Rekao je da mrzi cigarete, pa sam počela pušiti, rekao je da mrzi kratku kosu, pa sam se ošišala, nije upalilo…

U nekim arapskim obiteljima smatra se pravom, čak i dužnošću roditelja, da svojim kćerima ugovore brakove.

Redakcija

Izvor: Robin Mikulić - 100posto.hr / Vice.com

Foto: Izlan Somai / Shutterstock.com

Problem nastaje kad neposlušne kćeri iz nekog razloga odluče da se odabranik njihovih roditelja ne poklapa s njihovim vlastitim vizijama prinčeva na bijelim konjima. Iz ugovorenih se brakova, naime, kako izvještava Vice, vraški teško izvući.

U nastavku slijede priče četiriju Arapkinja koje su se ipak uspjele nekako izvući iz gabule koju su im roditelji priredili za vječnost. Neke od njih iznenadit će vas svojom kreativnošću.

Miriam (25), Sirija

Nakon što su se moji roditelji rastali, preselila sam se k tetki i trojici svojih bratića koji su mi bili bliski poput braće. Kad sam navršila 19, moja je tetka iznenada odlučila da je sazrjelo moje vrijeme za udaju. Namijenila mi je svog srednjeg sina, godinu dana starijeg od mene i kolegu s faksa. Naravno da sam se tome protivila iz petnih žila, jer sam imala osjećaj da me tjera da se udam za vlastitog brata, ali moja me tetka nije htjela čuti niti pod razno.

Taj naš ugovoreni brak nije bio po volji niti Ahmadu, tako se njen srednji sin zvao, jer je on već neko vrijeme bio u vezi s drugom curom, ali nije smogao hrabrosti usprotiviti se svojoj majci. Pokušala sam svoje roditelje uvjeriti da bi trebali intervenirati, ali uzalud. Preostala mi je samo jedna opcija, da svoju tetku uvjerim da se Ahmad u tajnosti vjenčao sa svojom curom.

Ona je bila presretna jer je bila u njega zaljubljena preko ušiju, pa nije ni pod razno htjela da se on oženi mnome. Zajedno smo krivotvorile vjenčani list koji, doduše, nije bio baš najbolje kvalitete. No moja je tetka svejedno povjerovala. Inzistirala je da curu upozna, a ona se potrudila odglumiti idealnu suprugu, čime ju je kupila.

Ahmad, naravno, nije imao pojma što smo mi napravile, sve dok ga majka nije konfrontirala. Srećom, pravio se kao da zna za naš plan i sve je prošlo super. Par mjeseci nakon toga preselila sam k mami, a njih su se dvoje vjenčali za stvarno. Volim vjerovati da je to djelomično i moja zasluga.

Foto: Artography / Shutterstock.com

Miral (26), Palestina

Kad sam čula da su mi roditelji pronašli budućeg muža, odmah sam znala da moram učiniti sve da me on zamrzi. Rekao mi je da mrzi miris cigareta, pa sam ja odmah počela pušiti i cigarete i nargilu. Rekao je da mu se na curi sviđa duga kosa, pa sam se ošišala. Nije prestajao govoriti o tome koliko voli klasičnu glazbu, pa sam kompilirala tonu playlista s isključivo pop glazbom i prisiljavala ga da te pjesme sluša sa mnom. Kad je rekao da sanja o velikoj obitelji, rekla sam mu da mrzim djecu. Osim toga, svaki put kad bismo negdje išli zajedno oblačila bih najneprikladniju moguću odjeću.

No, on unatoč svemu tome jednostavno nije prekidao sa mnom. Štoviše, tvrdio je da me besmrtno voli baš zbog toga tko sam. Odmah sam posumnjala da se radi o nekoj mućki, klopci čak. Kao da je njegovo prihvaćanje samo fasada koju će srušiti čim se vjenčamo, pa će me onda prisiliti da promijenim sve što mu se na meni ne sviđa.

Morala sam pronaći način da prekinem sve istog trena, jednom zauvijek. Otvorila sam Facebook profil pod drugim imenom i uploadala slike svoje prijateljice Rumunjke, koja je inače manekenka. Počela sam mu slati ljubavne poruke s tog profila. Odgovarao mi je gotovo instant i još se lik drznuo žaliti se na mene kad god bi stigao. Gad joj je govorio kako bi najradije čekao sa svadbom dok ne naleti djevojka iz njegovih snova.

Kad sam skupila dovoljno materijala odlučila sam ga konfrontirati. Slagala sam mu da sam pronašle poruke neke Rumunjke u njegovom telefonu. Nakon što smo prekinuli, još sam se neko vrijeme čula s njim kao ta Rumunjka prije nego sam s njim prekinula svaki kontakt jer je odjednom htio da razgovaramo preko video chata.

Foto: Egyptian Studio / Shutterstock.com

Asma’a (35), Jordan

Rodila sam se u jako tradicionalnoj obitelji, s još dvije sestre i četiri brata. Nikad nisam imala osobito dobar odnos s majkom. Bila je jako stroga, teške naravi i nije joj bilo po volji baš ništa što sam napravila.

Kad sam se konačno preselila u drugi grad zbog faksa iskoristila sam svaki trenutak. Partijala sam kao da sutra ne postoji, uključila se u rad političkih aktivističkih grupa i našla si mlađeg dečka. Kad su starci saznali za njega odlučili su da se moram udati za drugoga. Mama i sestra jednog su me popodneva jednostavno utrpale u auto i odvele nekoj ženi koja je tražila snahu. Sin joj je bio neki bogataš koji je živio u Americi.

Stara je poludjela kad sam odbila brak s njim. Optužila me da više nisam djevica i tvrdila da je to jedini razlog zbog kojeg bih odbila tako dobru priliku. Moj joj je stari, nažalost, povjerovao pa su mi zabranili da se vratim na faks.

Na kraju me brat izvukao iz te priče. Slagao je starcima da je par dana ranije sreo tog lika za kojeg sam se trebala udati i rekao mi da je bio jako pijan i agresivan. Mama je povjerovala u priču i odustala od tog braka, ali me svejedno nije pustila da se vratim na faks. Nakon što je onaj moj mlađi dečko diplomirao,  zaprosio me je. Starci su ga nekoliko puta odbili, ali su se na kraju ipak pomirili sa situacijom. Danas sam sretno udana za njega.

Foto: Kdonmuang / Shutterstock.com

Dalia (32), Egipat

Tatu moj život nikad nije osobito zanimao, ali zato me mama oduvijek htjela spojiti s nekim po svaku cijenu. Uvijek sam imala dobar razlog da odbijem njezine prosce – kao, ćelav je, prestar je, nosi zelene čarape. Svaki put kad bih joj otvoreno priznala da želim završiti faks i uživati u svojoj mladosti, rekla bi mi da je tradicija važnija od toga.

Mislila sam da će se situacija smiriti jednom kad stvarno odem na faks. Kako li sam se samo prevarila! Jednog me dana nazvala i rekla da mi je našla muža. Kao da to nije dovoljno grozno, ugovorila je i sastanak s njegovom obitelji da me upoznaju. Bila sam bijesna i osjećala sam se poniženo, ali ona se nije predavala.

Nekako sam ipak pristala upoznati i njega i njegove, ali sam odlučila da ću usput mamu naučiti lekciji. Kad je ušetao u kuću, otišla sam do sobe i zapitala se što bi nam mom mjestu učinila neka junakinja iz neke loše romantične komedije. Otvorila sam ormar i na sebe navukla najgoru robu koju sam pronašla. Našminkala sam se poput 5-godišnjakinje. Izgledala sam ridikulozno.

Zatim sam otišla do kuhinje i skuhala najgoru kavu proserušu u povijesti i to odnijela svojem budućem mužu i njegovoj obitelji. Tata je poplavio od muke koliko se trudio suspregnuti smijeh kad me vidio. Mama je počela nervozno trljati ruke, ali svejedno s lica nije skidala svoj lažni osmijeh. Sestra se brže-bolje ispričala, ali je prasnula u smijeh prije nego što je uspjela pobjeći iz sobe.

Nakon nekoliko minute neugodne tišine, pogledala sam majku i rekla joj da se ispričavam dok odrasli vode ozbiljne razgovore. Čim su moj nesuđeni muž i njegovi roditelji otišli, otišla sam direktno do tate i zamolila ga da me spasi od mame. Čovjek se nije mogao prestati smijati. Mama je bila bijesna, ali je poslušala tatin savjet da me ostavi na miru dok ne završim faks.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije