Praktična Lola

Zašto je važna fluorizacija dječijih zubića?

Fluorizacija je jedna od najboljih prventivnih mjera očuvanja zdravlja zuba koja uz dobru oralnu higijenu čini osnovu uspješne borbe protiv karijesa.

Razgovarala: Ivana Simikić

Foto: Tihomir Stanić

Za djecu je fluorizacija jedan jednostavan, bezbolan i zabavan postupak, otkriva dr Miroslav Lučić, specijalista stomatološke protetike u stomatološkoj ordinaciji Modent 1, sa kojim smo razgovarali o značaju prevencije bolesti zuba u dječijem uzrastu.

Dr Miroslav Lučić, specijaliste stomatološke protetike / Foto: PR

Lola: Kako se izvodi fluorizacija i zašto je važna?

LUČIĆ: Postupak fluorizacije izvodi se tako što se najprije uklone sve meke i čvrste naslage sa dječijih zubića, nakon čega se nanose posebni gelovi, bilo četkicom za zube ili specijalnim stomatološkim kašikama, koju dijete drži u svojim ustima nekoliko minuta. Ovaj postupak je važan, prije svega, kao preventivna mjera, jer se prilikom vezivanja fluora i kalcijuma popunjavaju neravnine, oštećenja i fisure na površini zubne gleđi. Te neravine su obično podložne djestvu štetnih kiselina koje uzrokuju nastanak karijesa.

Fluorizaciju bi trebalo obavljati dva do tri puta godišnje, u zavisnosti od uzrasta djeteta, a obično se sa ovim postupkom počinje u predškolskom uzrastu, sa nicanjem svih mliječnih zubića. U ovu namjenu, najčešće se koriste gelovi sa većom koncentracijom fluorida i stoga se apliciraju isključivo profesionalno, u stomatološkoj oridinaciji.

Lola: Šta sve podrzumijevate pod zaštitom stalnih zubića?

LUČIĆ: Prvi stalni molari su često, zbog uzrasta i loše oralne higijene, prvi na liniji stradanja, odnosno nastanka karijesa. Iz tog razloga ih treba na vrijeme zaštiti. Jako je važno započeti sa pravilnim održavanjem oralne higijene u ranom dječijem uzrastu i to već nakon pojave prvih mliječnih zubića. Naše pacijente savjetujemo i učimo pravilnim tehnikama pranja zuba, a preporučujemo im i fluorizaciju te zalijevanje fisura, a sve u cilju očuvanja prostora u zubnom luku za nicanje stalnih zuba.

Redovne stomatološke kontrole, prevencija i otklanjanje straha od stomatologa takođe su dobar put za zdrav zubni niz.

Foto: Tihomir Stanić

Lola: Zašto su važni zdravi mliječni zubi?

LUČIĆ: Savjet roditeljima je, da prije nicanja stalnih zuba, obrate pažnju na zdravlje mliječnih zuba jer njih, takođe, treba čuvati kako ne bi došlo do prijevremenog gubitka zubića i pomijeranja položaja nicanja stalnih zuba. To kasnije dovodi do razvoja ortodontskih nepravilnosti u zagrižaju i neophodnu specijalističku ortodontsku terapiju.

Sticanjem pravilnih navika u oralnoj higijeni, uklanjanjem mekih naslaga, fluorizacijom zuba koja je preventivni način povećanja odbrane od karijesa, zalijevanjem fisura i jamica – štitimo mlade zube i održavamo ih zdravima. Preporučuju se kontrole na svakih četiri do šest mjeseci, kako bi zdravlje zubića ostalo isključivo na nivou prevencije i na taj način se izbjegle veće terapijske mjere.

Foto: Tihomir Stanić

Savjet više – pravilno pranje zubića

Zubi se obavezno peru ujutru, kad ustanete, i naveče, prije spavanja, najmanje dvije minute: gornje u smijeru “kako kiša pada”, a donje “kako trava raste”.

Više pažnje moramo posvetiti bočnim zubima koji se nalaze “iza” i njih peremo duže nego ostale.

Naveče se može piti samo voda, izbjegavamo sokove jer sadrže štetne šećere koji kvare zube, dodatno poželjno je prati zube poslije svakog jela, naročito nakon konzumacije slatkiša.

Kada niknu stalni zubi, njih posebno pazimo, jer su to zubi koje ćemo imati za cijeli život. Redovnim dolaskom kod stomatologa, fluorizacijom i zalijevanjem možemo imati potpuno zdrave zube cijeli život.

Za zdrave zube tokom cijele školske godine, Stomatološka oridinacija Modent 1 organizuje besplatnu fluorizaciju za djecu od 6 do 10 godina. Svoj termin možete zakazati pozovom na broj telefona 051 324 240.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije