Hrabra Lola

Kako su ovogodišnje sedmice mode plasirale trend raznovrsnosti, ali ne u oblačenju

Jer zašto bi “one size” trebao, i mogao uopšte, sve da nas zastupi.

Piše: Nataša Bursać

Foto: Steven Tai / the-pool.com

Kako je moda više od oblačenja, a ono što obučemo više od nošenja nekih komada, moda ima tu moć da inspiriše, isprovocira, pa čak i promoviše jasne stavove. Od raznovrsnosti boja i krojeva, do 2018. u kojoj zastupamo različite stavove, mišljenja, uzraste, građu, boju kože, moda je daleko dogurala.

Ove jeseni vodeći svjetski dizajneri kreću upravo od onoga što je zaista bitno – samog modela, dakle onoga koji bi treba da nosi te komade, i poruke koju time neminovno šalje. Jer, kako ističe BBC, od Viktorije Bekam (Victoria Beckham), koja bira četredsetsedmogodišnju Stelu Tenant (Stella Tennant), da otvori njenu, do sada najznačajniju reviju, preko prelijepe Vini Harlou (Winnie Harlow) koja samouvjereno vlada modnim pistama (a i svojim vitiliogom) već neko vrijeme, pa do bivše paraolimpijke Samante Bulok (Samanta Bullock) koja zatvara reviju Fashion’s Finest showa; ne možemo a da ne primjetimo novu pecepciju ljepote u modnoj sferi.

Modeli sa ožiljcima, invalitetima, uporedo sa konvencionalnim modelima, daju dodatnu dubinu i značaj jednom od najbitnijih sporednih jesenjskih događaja.

Riječima dizajnera Stivena Taa (Steven Ta), da moda treba naprosto da bude refleksija svijeta u kojem živimo; ili bar želimo da živimo, a to je svijet jednake različitosti. Različitost koja se naglašava i ukrašava visokom modom.

Generalno, taj novi talas približavanja visoku mode svima je nešto što zaista treba da postane trend!

Kloi Rut (Chloe Root), koja od rođenja ima “znak” na licu, naglašava da nikada ne viđa žene poput nje u mejnstrim medijima. Pa, kada razmislite o tome, ako ne predstavljamo stvarnost u onome što radimo, šta tačno uopšte radimo? Pogotovo, u modnom svijetu, gdje nema strogih pravila, pa čak očekujemo neku vrstu raznolikosti.

Vidjeti sve više mladih dizajnera, ali i veterena u ovom poslu, da prate ovaj trend tjera nas da pomislimo: “Napokon!”. Zaista, vjerujte mi na riječi, prosta radnja, kao što je oblačenje ujutru i sređivanje za taj dan, može biti politički čin. Kao dokaz imamo nevjerovatnu reviju dizajnera Kerbija Žan-Rejmonda (Kerby Jean-Raymond), koji jasno i glasno svojom najnovijom revijom poručuje šta misli o tretiranju kulture tamnoputih osoba od strane, prije svega, američkog društva.

Revija Kerbija Žan-Rejmonda / Izvor: Maria Valentino – The Washington Post

Isto tako, već nekoliko godina unazad, viđamo mlade modele sa Daunovim sindromom, kako samouvjereno hodaju velikim pistama. Jer su svjesni poruke koju šalju djeci koja pogleom traže ljude poput sebe svuda, pa i u medijima.

Trudnice, i mlade mame na pisti, i u kampanjama, takođe nisu najnovija modna vijest.

Zato, sutra ujutru kada budete razmišljali o tome šta da obučete, razmislite malo o tome koju poruku želite time da pošaljete.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije