Praktična Lola

Kako se oporaviti od raskida – naučna metoda

Možda zvuči kontradiktorno, ali jedan od najboljih načina da prebolite raskid, je zapravo konstantno razmišljanje o njemu, tvrde naučnici.

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: Independent.co.uk

Foto: vectorfusionart / Shutterstock.com

Obično se preporučuje da se fokusirate na neke druge stvari, koje vam odvraćaju misli od bola. Ipak, pojedina istraživanja su pokazala da, baš suprotno, razmišljanje o tome može imati iscjeljujući efekat i može uopšteno poboljšati vaše psihičko stanje.

Ako je vjerovati studiji objavljenoj u žurnalu “Socijalna psiholgija i nauka o ličnosti” (Social Psychological and Personality Science), priča o raskidu i refleksija na osjećanja povodom istog rezultuje zapravo jačanjem samosvijesti.

Foto: Halfpoint / Shutterstock.com

Studija koja je analizirala štetne efekte raskida – tražeći od 210 ljudi, koji se su netom prije toga razišli sa partnerom/kom, da, ili se posvete analizi svoje prethodne veze i raskida, ili da se bave nečim sasvim drugim – daje iznenađujuće rezultate.

Ono što je iznenadilo istraživače je da su oni koji su bili primorani da razmišljaju i diskutuju o raskidu, zapravo brže napredovali – jer su uspjeli da se psihološki “otpetljaju” iz te veze.

“Taj proces otpetljavanja od partnera je isuviše bolan, da bismo ga mogli ponoviti”, govori o tom saznanju doktor Grejs Larson (Grace Larson).

Iako analiza nije pokazala zašto je tačno ova metoda učinkovita, iznose hipotezu da nam savladavanje novog pristupa priči daje mogućnost da gledamo na nju iz potpuno novog ugla.

Takođe, navode da povremeni momenti analiziranja događaja, na sedmičnom nivou recimo, ili pisanje dnevnika, može takođe biti od velike pomoći.

Pročitaj još

Od iste osobe
Najnovije