Radoznala Lola

Misterije, teorije i obrisane poruke: Gdje je nestala najplaćenija kineska glumica?

U jednom trenutku je djelovalo da Fan Bingbing ima sve što je potrebno da osvoji čitav svijet.

Redakcija

Izvor: bosonoga.com

Foto: Denis Makarenko / Shutterstock.com

Rođena 1981. godine, veoma lijepa i talentovana za glumu, na svom daru je radila i razvijala ga tako da je već sa 20 godina upisala prvu značajnu filmsku ulogu. Samo pet godina poslije, Forbes ju je uvrstio među 10 najplaćenijih poznatih ličnosti u Kini. Od 2013. je čvrsto držala prvo mjesto na ovoj listi.

Sasvim razumljivo, jer je te godine zakoračila u Holivud, i to na finansijski najpametniji način – kroz Marvelov univerzum. Nedugo potom, dospjela je i na peto mjesto liste najplaćenijih glumica u čitavom svijetu. No, Bingbing nije željela da bude samo osoba koja ispunjava kvotu raznovrsnosti u šarenim spektaklima kakvi su “Ajron Men 3” (“Iron Man 3”) i “X-Men: Dani buduće prošlosti” (“X-Men: Days of Future Past”). Željela je više, i to “više” joj je pošlo u susret.

Na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu bila je članica žirija, zajedno sa Džesikom Častejn (Jessica Chastain). Ovog ljeta se vratila na isto mjesto, sa istom Džesikom, kako bi, skupa sa Marion Kotijar (Marion Cotillard), Lupitom Njongo (Lupita Nyong’o) i Penelope Kruz (Penelope Cruz), predstavile planove za visokobudžetni i ambiciozni triler “355”. Proglašavana je novom modnom ikonom, pokretala akcije za pomoć tibetanskoj djeci sa srčanim problemima, postala zaštitno lice nove globalne filmske sile koja nastaje na Dalekom istoku…

I onda je, najednom, Fan Bingbing potpuno nestala, donosi portal Bosonoga.

Ne u metaforičkom smislu, da je prestala da dobija uloge ili ih je loše iznosila. Jedna od vodećih azijskih glumica je doslovno, fizički nestala.

Foto: Denis Makarenko / Shutterstock.com

Posljednji put je u javnosti viđena početkom jula, kada je boravila u posjeti jednoj dječijoj bolnici na Tibetu. Njena posljednja komunikacija sa javnošću bile su objave na mreži Weibo, najpopularnijoj društvenoj platformi u Kini, datirane na 23. jul. Od tada, ni više od 60 miliona njenih Weibo pratilaca nije čulo ni riječi o tome gdje se nalazi i šta joj se dešava.

Nedugo potom su se u javnosti počele rađati teorije o sudbini Bingbing, a nakon što je tri i po mjeseca niko nije vidio, isplivale su i na površinu svjetskih medija. Istovremeno sa time, 16. septembra, na 37. rođendan Fan Bingbing, na njenom Weibo nalogu se navodno pojavila kratka rođendanska poruka, ali je munjevitom brzinom odatle i nestala. To je samo razbuktalo misteriju i sve navode da je filmska zvijezda negdje zatočena.

Zapadni mediji, ali i dio lokalne javnosti, prst upiru u kineske vlasti, a početak čitave priče pronalaze u maju ove godine. Tada je u javnost dospjela informacija o “jin-jang ugovorima” koje je Bingbing zaključivala za svoje filmove, čije je postojanje njena PR služba odmah demantovala, ali to ne znači da su i vlasti bile uvjerene u njenu iskrenost.

“Jin-jang ugovorima” nazivaju se dupli ugovori koji se zaključuju na različite iznose, a samo oni sa manjom vrijednosti se prijavljuju državnim organima, kako bi se platilo i manje poreza. Optužbe na račun Bingbing iznio je jedan TV prezenter, tvrdeći da je za film “Mobilni telefon” (“Shŏujī”) zvanično prijavljen njen honorar od 1,6 miliona dolara, a da je glumica, u stvari, plaćena 7,8 miliona na osnovu drugog, tajnog ugovora.

Da su te tvrdnje tačne ili barem da su istražni organi mišljenja da u njima ima istine, potvrđuje i nedavno objavljeni “Izvještaj o društvenoj odgovornosti filmskih i TV zvijezda”, sačinjen od strane kineskih vlasti. Uprkos svom dobrotvornom radu, Bingbing je svrstana na samo začelje liste, gdje se vrlo indikativni rejting 0,00 našao pored njenog imena.

Foto: Andrea Raffin / Shutterstock.com

Ovaj scenario je vrlo moguć, jer su “jin-jang ugovori” prilično česti u kineskom šoubiznisu, a za glumce važe stroga pravila. Nijedan pojedinac ne smije zaraditi više nego 70% ukupne zarade svih ostalih glumaca u istom filmu, te ne više od 40% od ukupnih troškova produkcije. Kineske vlasti, sa druge strane, sklone su hapšenju poznatih ličnosti koje se ogriješe o poreske zakone, jer time šalju snažne poruke svom mnogobrojnom stanovništvu.

Taj scenario, međutim, nije i jedini. Postoje mogućnosti i da je Bingbing na meti zbog kršenja takođe strogih pravila o posjedovanju i prometovanju stranih valuta ili zbog djelovanja protivno propisima o “ponašanju u skladu sa socijalističkim vrijednostima”, zbog čega su u prethodnim godinama mnoge zvijezde industrije zabave izgubile svoj sjaj ili trajno ugašene.

Najviše zabrinjava, ipak, to što je čitava priča i dalje u domenu glasina. Novinari ne mogu da dobiju odgovore ni od državnih organa ni od osoba bliskih Bingbing, a zvanična optužnica protiv nje nije podignuta. Da li je uhapšena, u kućnom pritvoru ili je možda pobjegla iz države i skriva se na nepoznatoj lokaciji, nemoguće je znati.

Jedino što za sada znamo sa sigurnošću jeste da su posljedice po njenu karijeru već vidljive. Snimanje pomenutog trilera “355” je sada pod upitnikom (barem njena uloga u njemu jeste), a ime Fan Bingbing je uklonjeno sa plakata za film “Vazdušni udar” (“Dà Hōngzhà”), dolazeći kineski spektakl sa Brusom Vilisom (Bruce Willis).

Ironično, film “Vazdušni udar” prevodi se i kao “Nesalomivi duh”.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije