Radoznala Lola

Ne, muškarci nisu glavni uzrok stresa među mladim ženama

Stresiranje zbog ispita, te pritisak sa društvenih mreža je učinilo da mlade žene i djevojke budu manje srećne nego su bile prije 10 godina, pokazalo je jedno nedavno istraživaje.

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: Independent.co.uk

Foto: Vasin Lee / Shutterstock.com

U prethodnoj deceniji, društvene mreže poput Facebooka, Twittera, i Instagrama su toliko postale popularne da ih recimo Britanke provjeravaju na svakih 28 minuta. (Pitamo se koliko često mi to radimo?)

Ova fiksiranost na društvene medije uzela je danak na mentalno zdravlje djevojaka, navedeno je u pomenutom istraživanju, a prenosi britanski Independent.

Tek četvrtina mladih djevojaka, uzrasta između sedam i 21, opisalo bi sebe kao veoma srećne osobe. Što je veliki kontrast naspram 41% iz 2009. godine. Nadalje, 51% mladih djevojaka u dobi od 11 do 21 godinu je reklo da su društvene mreže jedan od glavnih razloga stresa, a njih 69% pridodaje tome i pritisak ispita i testova kao glavni uzrok stresa.

Foto: Stanislaw Mikulski / Shutterstock.com

Naučnici su zatim uporedili odgovore koje su prikupljali u posljednjih 10 godina. Rezultati su naglasili uticaj koji stres ima na mentalni razvoj mladih djevojaka; 50% učesnica starosti od 11 do 21 tvrde da taj osjećaj nezadovoljstva negativno utiče na njihovo zdravlje.

Amanda Medler, voditelj u britanskom Girlguiding-u, tvrdi da je potrebno povući određene poteze da bi se sačuvalo mentalno zdravlje mladih žena i djevojaka koje su redovno nesrećne i pod stresom.

“Poruka koju nam šalju nije mogla biti jasnija o ozbiljnosti problema na koje nailaze svakodnevno, te negativan uticaj koji ima na njihove živote. Stoga je pravo vrijeme da nešto preuzmemo; sve organizacije, vlada, škole i roditelji zajedno da rade da poboljšanju života mladih žena i djevojaka”, istakla je ona.

Jedna od ispitanih djevojaka, uz to, ističe da ih treba ohrabriti – da će se njihov glas čuti i shvatiti ozbiljno. I zbilja, statistika pokazuje da ih tek 60% vjeruje da treba da kažu šta misle.(?!?!?!)

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije