Hrabra Lola

Indijka spasila brojne žrtve trgovine ljudima

Časna sestra Vanaja Jasphine je žena hrabrost.

Redakcija

Izvor: voxfeminae.net / globalcitizen.org

Foto: trust.org

Ona je identificirala više od 200 Afrikanki koje su porobljene na Bliskom istoku – drogirane, silovane, zlostavljane. Uspjela je vratiti kući njih 14, koje naziva kamerunskom „djecom.”

Sve veći broj Afrikanki iseljava na Bliski istok „trbuhom za kruhom,” no njihove putovnice često bivaju zaplijenjene, a one postaju žrtvama modernog ropstva. Mnoge su prisiljene i na prostituciju, uključivši prisilu na spolni odnos sa životinjama.

„Žene prisiljena na seksualni rad silovane su i do petnaest puta dnevno – fizički, psihički, ona je izmoždena… ona je nestala”, rekla je Jasphine koja se prije gotovo deset godina preselila u Kamerun kako bi pomagala najsiromašnijima. „Ta žena na kraju nema ništa. Vraća se u istoj haljini u kojoj je i otišla.”

Jasphine i dalje aktivno traži sredstva za savjetovanje i potporu traumatiziranim žrtvama koje identificira radeći s aktivistima, voditeljima zajednica i udrugama. Bila je i među organizatoricama demonstracija na kojima je veliki broj žena marširao s transparentima koji mole “Vratite nam naše napaćene kćeri.”

“Ljudi nas jako podupiru”, rekla je Jasphine za Global Citizen. “Sve ovo dopire do njih jer se oni osjećaju kao da je njihovo dijete u pitanju.”

Izvor: trust.org

Lobirala je za prava žena pred državnim službenicima, pa i pred samim kamerunskim ministrom. Kamerun je svakako podigao standard u vezi sa borbom protiv trgovine ljudima – nude se i različiti oblici pomoći žrtvama te je poslana delegacija na Bliski istok kako bi se raspravila prava kamerunskih radnika.

Međutim, država i dalje ne pruža odgovarajuću pomoć žrtvama ropstva koje su i dalje na Bliskom istoku, već se oslanja na udruge kako bi ih identificirale i pomagale im. Država je nastojala locirati Kamerunke koje putuju za Bliski istok, no trgovci ljudima mijenjaju taktike, a Jasphine je ustanovila kako trenutno krijumčare žrtve preko Nigerije.

Jasphine također ističe kako država ipak ne čini dovoljno za žrtve koje su se vratile kućama. Premda njezina organizacija i različite druge grupe čine sve što mogu kako bi pomogle žrtvama, Jasphine upozorava kako je sve to i dalje nedovoljno.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije