Radoznala Lola

Kinezi su nekada bili strogi. Sada žele bebi-bum

Gotovo tri godine pošto je olabavila „politiku jednog deteta“ i dozvolila parovima da imaju dvoje dece, kineska vlada je počela da priznaje da njen rad na povećavanju nataliteta ne donosi rezultate jer roditelji ne žele više dece.

Redakcija

Izvor: The New York Times / Nedeljnik.rs

Foto: Studio concept / Shutterstock.com

Zvaničnici pokušavaju da smisle načine da stimulišu bebi-bum, zabrinuti da bi demografska kriza koja im preti mogla da ugrozi ekonomski razvoj i potkopa Komunističku partiju i njenog lidera Si Đinpinga.

Donedavno, partija je parove koji su imali više od jednog deteta primoravala da plaćaju novčane kazne, a stotine miliona Kineskinja je bilo prinuđeno da odu na abortus ili sterilizaciju. Nova kampanja je izazvala strahovanja da bi Kina mogla iz jednog ekstrema da pređe u drugi. Neke provincije ograničavaju pristup klinikama za abortus i otežavaju razvode.

“Direktno rečeno, rođenje deteta nije nešto što se tiče samo porodice, već i države”, nedavno je naveo list Narodni dnevnik.

Kako bi testirale stav javnosti, vlasti provincije Šansi u centralnoj Kini su u julu pozvale Peking da ukine sva ograničenja kada je reč o broju dece. Ideja je bremenita političkim implikacijama, jer uklanjanje poslednjih kontrola veličine porodice može da bude još jedan podsetnik da je politika koja je pogodila svaku porodicu i preoblikovala društvo – većina kineskih milenijalaca nema braću ili sestre – možda bila pogrešna.

Foto: Grigvovan / Shutterstock.com

Plan da se ukine ograničenje od dva deteta predložen je prošlog proleća, a u kratkom saopštenju Narodnog kongresa, kineske skupštine, krajem avgusta navodi se da izmenjen građanski pravilnik koji neće biti gotov do 2020. godine “neće više sadržati deo o porodičnom planiranju”.

Kina – najmnogoljudnija nacija na svetu sa više od 1,4 milijarde ljudi – brzo stari, a broj radno sposobnih koji mogu da izdržavaju sve veću stariju populaciju se smanjuje.

Ali, obrazovane žene u kineskim gradovima odlažu rađanje dece kako bi izgradile karijere. Mladi parovi su suočeni i sa sve skupljim cenama stanova i obrazovanja.

U Ljaoningu, provinciji na severoistoku sa jednom od najnižih stopa nataliteta, zvaničnici su predložili nove beneficije za mlade porodice, uključujući smanjenje poreza, kirije i pomoć u obrazovanju, kao i duža porodiljska odsustva za majke i očeve.

U provinciji Đangsi na jugoistoku vlada je ponovo objavila smernice o tome kada žene mogu da odu na abortus, uključujući i obavezu žene koja je više od 14 nedelja trudna da dobije potpise tri lekara pre abortusa.

“Žene ne mogu da odluče šta će se desiti sa njihovim jajnicima”, rekao je jedan korisnik mikrobloging sajta Weibo, pošto je pravilnik objavljen u julu.

Foto: szefei / Shutterstock.com

“Politika jednog deteta” uvedena je 1979. kao način da se uspori rast broja stanovnika i podstakne ekonomski bum koji je bio u povoju. Otpor na selu bio je naročito žestok, jer tamo dečaci pomažu u poljskim radovima.

Vlada je 1984. dozvolila parovima na selu kojima je prvo dete devojčica da imaju i drugo dete. Vlada je onda 2013. dozvolila roditeljima koji su jedinci da imaju dvoje dece. Prvog januara 2016. svi su mogli da imaju dvoje dece. Stopa nataliteta je te godine skočila, ali je 2017. opala.

U nedavno sprovedenoj studiji, koju je naručila vlada, navodi se da će u periodu od 2020. do 2035. radna snaga izgubiti sto miliona ljudi, a onda još sto miliona od 2035. do 2050.

Zdravstvena komisija navodi da je, iako je broj novorođenčadi opao prošle godine, procenat porodica sa dvoje dece porastao sa 36 posto 2013. na 51 posto danas.

Ali 27-godišnja Sun Žongjue, računovođa iz Pekinga, koja čeka svoje prvo dete kaže da je već odustala od drugog zbog diskriminacije na radnom mestu, troškova obrazovanja i drugih problema na koje nailaze porodice sa više dece. Većina njene generacije su jedinci od kojih se očekuje da brinu o ostarelim roditeljima.

“Iako stariji mogu da nam pomognu sa detetom, kada im se zdravlje pogorša to neće moći”, rekla je Sun. “Podizanje deteta je stresno. Potrebni su novac i snažna volja.”

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije