Radoznala Lola

Dok trčite, osjećate se kao da letite (al samo kad ste u adekvatnoj opremi)

Volite trčanje? Privlači vas takav vid rekreacije? Ili vam se ono čini kao idealan način da povežete fizičku aktivnost i boravak na otvorenom?

Piše: Jelena Pralica

Foto: Sport Vision

Ako ste na bilo koje od ovih pitanja odgovorili potvrdno, a još više ako ste na sva, ovo je tekst za vas. Mada, ovo je tekst za vas i ako ste na sva pitanja samo negodujući odmahnuli glavom, jer sam ubijeđena da ćete nakon njega (bar donekle) promijeniti mišljenje.

Znate li, recimo, da je trčanje vaš saveznik pri kontrolisanju tjelesne mase ili gubitku težine? Dobro, to možda i nije tako teško zaključiti, ali, možda niste znali da trčanjem vježbate pluća jer koristite dodatnih 50% kapaciteta koji se inače ne koristi, povećavate gustinu kostiju, stimulišete lučenje hormona rasta (to se, inače, ne dešava uvijek samo od sebe, pa tako bogati i slavni uzimaju injekcije tog istog hormona da bi izgledali mlađe), smanjujete rizik od raka dojke ili, recimo, postižete napredak u emotivnom životu. Da, trčanje može sve to!

Uz to, slobodno pitajte bilo koga ko se bavi trčanjem, profesionalno ili tek iz puke ljubavi, da vam malo opiše taj osjećaj euforije koji trčanje stvara u čovjeku, a za koji je odgovoran endorfin – u narodu poznatiji kao hormon sreće, a koji se luči i kao reakcija na kontinuirano bavljenje sportom.

Izvor: Sport Vision

Ako vas još uvijek nisam ubijedila da je trčanje pravi izbor i za vas i ako na sve ovo imate komentar da trčanje, kao i mnogo toga drugog u životu, sigurno ima i neke negativne strane, odmah ću se složiti s vama. Ali… Sve to negativno u vezi sa trčanjem, poput upala ili istegnuća mišića/tetiva, bolova u zglobovima, žuljeva ili problema sa uraslim noktima, moguće je preduprediti – dobrom i kvalitetnom opremom.

Da, važni su i neki drugi faktori, kao što su odgovarajuća staza, pravilno istezanje i zagrijavanje, adekvatan raspored treninga, rad sa obučenim trenerima, kao i optimlna ishrana i hidratacija, ali zalud vam svi oni ako nemate baš to, dobru opremu!

Izvor: Sport Vision

Baš stoga, ako se odlučite za trčanje, opremu ne uzimajte zdravo za gotovo. Uvijek se okrenite provjerenim proizvodima, poput onih koje možete pronaći u radnjama Sport Vision, onima koji su testirani i o kojima mogu da svjedoče “znalci svog zanata”. Tako je, recimo, lako vjerovati nekome ko je na tom polju uspješan već tri i po decenije. Naime, tokom 35 godina postojanja, Pegasus franšiza prošao je kroz značajne promjene po pitanju tehnologije – zahvaljujući svakodnevnim i mnogobrojnim testiranjima u kojima su učestvovali najbrži dugoprugaši svijeta.

Kada je došlo vrijeme za unapređenje tehnologije i kreiranja Nike Air Zoom Pegasus 35, dizajneri su se okrenuli ka trkačima i njihovim reakcijama na ovaj model, uključujući najvećeg ljubitelja ove franšize – britanskog dugoprugaša Moa Faraha. A kad jedan dugoprugaš kaže da je nešto dobro, onda i svima nama koji se spremamo za mnogo manje i jednostavnije trkačke izazove (ali, zašto ne, i jedan ozbiljniji trkački zalogaj, poput polumaratona ili maratona) ne može da bude loše.

Izvor: Sport Vision

Stručne reakcije su dovelo do toga da se neke performanse na ovim modelima ne dovode u pitanje, dok je za neke dijelove bilo potrebno unapređenje. Možda vam u ovom momentu ništa ne znači to što je jezik patike zasječen, radi lakšeg obuvanja/izuvanja, ili što je peta zakošena radi optimizovanog prvobitnog dodira sa podlogom i glatkih prelaza, kao i to da je ženska silueta sa mekšom Cashlon pjenom kreiranom posebno za žensko stopalo. Ali, ako ste već u svijetu trčanja ili tek razmišljate da ga upoznate, svakako će vam značiti, jer ćete već pri prvom izlasku na stazu shvatiti koliko te performanse važne mogu da utiču na sam ugođaj, ali i blagodeti trčanja.

Upravo o tome šta je i kako unaprijeđeno svjedoče i neki od najuspješnijih bh. atletičara/trkača, koji su kroz We Fly kampanju testirali ovaj model patika i učestvovali u kreiranju materijala. A njima, ljudima koji žive s nama i oko nas, ćemo vjerovati na riječ, zar ne?!

Izvor: Sport Vision

U posljednje vrijeme trend rekreativnog trčanja je i na ovim postorima sve prisutniji, privlači ljude svih generacija, podjednako i žene i muškarce, ne toliko radi estetskih, koliko baš zbog zdravstvenih razloga. Osim toga, za trčanje ne možemo reći da je isključivo “žensko” ili “muško” pitanje, odnosno vid rekreacije ili stila života. Ono privlači i jednako je dobro za oba pola, čemu upravo svjedoče i kampanje koje podržavaju i ženske i muške modele, ne praveći razliku u kvalitetu i dostupnosti.

Meni je, a mislim da će i vama, možda i najvažnije ili ono bar najprijemčivije biti to što nam ovi sportisti poručuju – da se u ovoj opremi za trčanje osjećaju kao da lete. A to je, vjerujem, neprocjenjiv osjećaj. To vam ima veze s onim, ranije pomenutim, endorfinom, a ko još ne bi poželio da poleti od sreće?!

Nakon svega, još uvijek razmišljate da li da krenete na trčanje? Čisto sumnjam!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije