Hrabra Lola

Upoznajte Avganistanku koja osvaja visine za žene u svojoj zemlji

Nilufar Rahmani (Niloofar Rahmani) je, u 23. godini, razbila predrasude i pokazala ljudima širom svijeta da teror talibana mogu zaustaviti i žene koje su spremne da kažu “ne”.

Redakcija

Izvor: b92.net

Foto: fosmedia.me

Ona je ispunila svoj san iz detinjstva i pridružila se avganistanskoj vojnoj avijaciji, uprkos jakim tendencijama u tom delu sveta da se žene ograniče na tradicionalne uloge.

Na obuku se prijavila tajno, jer članovi njene porodice smatraju da žena nema šta da radi van kuće.

Zapravo, Nilufar je prva žena pilot i kapetan u avganistanskoj vojsci. Ubrzano je prošla kroz obuke i postala prva žena pilot u zemlji od rušenja talibanskog režima i prva žena pilot borbenog aviona u istoriji te zemlje.

U nekim misijama je prkosila naredbama nadređenih da ne sme da prevozi ranjenike. Ženama je tradicionalno zabranjen prevoz mrtvih ili ranjenih osoba, jer mnogi vjeruju da “žene imaju malo srce i previše su emotivne”.

Nilufar je u aprilu ove godine dobila azil u Americi, jer su pretnje smrću koje je dobijala od talibana postale sve učestalije. Tražila ga je prije dve godine.

Danas, u 27. godini, ona svedoči o pretnjama koje su dobijali i članovi njene porodice. Zbog njenog izbora morali su da se kriju. Njenog brata su dva puta pokušali da ubiju, a sestru su naterali da se razvede i uzeli su joj djcu koju više ne može da viđa.

Nilufar je izjavila da svoju porodicu nikada ne bi uvlačila u tako nešto da je znala koliko užasno će sve postati.

“Mnoge devojke u Avganistanu imaju snove, ali brojni problemi i pretnje stoje im na putu”, rekla je.

Na društvenim mrežama Nifular je dobila nadimak “avganistanski Top Gan”.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije