Hrabra Lola

Sada, više no ikad, treba da se oblačimo kao odrasle žene, a ne kao seksi klinke

Prije nekoliko sezona puf rukavi izranjaju kao lagani romantični dodatak, da omekšaju, tada već aktuelne trendove pout minimalizma i ulične mode.

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: Vogue.com

Foto: giphy.com

Veliki rukavi su se zadržali još od eksplozivne najave u XL formi od strane Gučija (Gucci), te blagim “viktorijanskim” obrtom u verziji Simona Roša (Simone Rocha), kao i “ful disko 80-ih” verziji Sen Lorana (Saint Laurent).

Rijetko se dešava da trend tako srećno pogoduje svačijiem ukusu, svakoj tjelesnoj građi, pa i svim budžetima, zapravo – da ste nas pitali prošlo ljeto da li bismo prestali nositi puf rukave vjerovatno bismo vam odgovorili – ne.

Neki trendovi, gotovo neizbježno, idu do tačke pretjerivanja. Zahvaljujući instagram eri, brže nego ikada se dešava da viralni trend dosadi nakon nekoliko sedmica, te puf rukavi koje sad viđamo, bilo na instagramu, bilo u stvarnosti, djeluju deleko od originalnog trend. Sjetimo se samo Selin (Céline) volumiziranih gornjih dijelova iz kolekcije za proljeće 2016, koji su bili divni, a i sada su, upravo zbog svog umjetničkog senzibiliteta; zaista su seksi, ali ne pretjerano.

Foto: lavinak / Shutterstock.com

Ako premotamo film gotovo tri godine unaprijed, vidjećemo i dalje haljinice sa puf rukavima (bilo na intagramu ili na ulici), ali sada izgledaju potpuno drugačije: uske, ultra kratke sa blago okruglim rukavima, mašnicama, i dodatkom čipkanih korzeta, i pomalo naivnim printovima poput ružica ili trešnjica.

Mnoge žene ih kombinuju sa drugim “slatkastim” komadima: srcolikim naočarama, čarapicama, plastičnim šnalicama, šljokičastim torbicama; uopšteno trendovima koji imaju jednu stvar zajedničku – djetinjstvo.

Izvor: giphy.com

Postavlja se pitanje: Gdje je granica između ozbiljnog stava, sa “mrvicom šećera” i oblačenja kao seksi klinke. Višeslojna poruka? Vjerovatno.

Ne kažemo da ne treba da nosite ono što želite, jer 2018. je godina i to je zapravo čitava poenta današnje mode. Nemamo ništa protiv voćnih printova, nanizanih narukvica, te čarapica sa sandalicama, ali kada sve to ukombinujete zajedno, te ispozirate seksi selfi sa sve lizalom, malo ste pretjerali.

Foto: Dean Drobot / Shutterstock.com

U eri #MeToo pokreta, žene definitivno treba da nose garderobu koja ih čini seksepilnima i jakima. I stoga – da li je, pa zapravo, odgovorno sugerisati da je garderoba koju ste nosile u vrtiću “sexy”? Mnogo žena će možda reći da, pokušavajući da opovrgnu društvene konvencije o seksu i godinama u modi. Možda i nije fer sugerisati da su te stvari samo za djecu.

Ali biti žena u 2018. godini je ozbiljna stvar. Sigurno je olakšanje osjećati se kao dijete opet, jer ti negdje omogućava da na trenutak zaboraviš na sada i ovdje. Ali kada se boriš za jednakost polova, niko te neće shvatiti ozbiljno kada si obučena kao seksi klinka. To svakako ne znači da treba da se odreknemo rukava na puf.

Samo, postoji način da prihvatimo taj trend, i one slične, bez da činimo sebe mlađima, i premladima, odnosno ranjivima- ali postoji takođe mnogo razloga da sve to bacimo i obučemo šik odijelo.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije