Naslovna vijestRadoznala Lola

Vrhunska češka reproduktivna medicina i nama je dostupna. Koji je najkraći put do nje?

U evropskim okvirima, Pronatal je najpriznatiji centar asistirane reprodukcije, koji uključuje šest klinika u Češkoj.

Razgovarala: Ana Tomić

Foto: Evgeny Atamanenko / Shutterstock.com

Takođe, odnedavno uključuje i jednu u BiH, specijalizovanu kliniku za liječenje neplodnosti Medico-S, u Banjaluci.

Zahvaljujući velikom iskustvu te primjeni najsavremenijih medicinskih dostignuća, gotovo da ne postoji problem reproduktivne prirode koji u Pronatalu ne mogu riješiti, zbog čega mnogi pacijenti koji se nisu mogli ostvariti kao roditelji u svojoj matičnoj zemlji traže pomoć u Češkoj.

Koji je najkraći put do vrhunskih ljekara i češke reproduktivne medicine pitali smo Biljanu Zjakić, VTO koordinatorku Pronatal-a, koja je i prva adresa svim pacijentima koji dolaze sa područja bivše Jugoslavije.

Biljana Zjakić, VTO koordinatorka / Izvor: Privatha arhiva

Lola: Na koji način pacijenti sa područja bivše Jugoslavije mogu ostvariti pravo na liječenje u Centru asistirane reprodukcije Pronatal?

Zjakić: Poteškoće sa začećem ima znatan, čak zabrinjavajući dio populacije, a zahvaljujući liberalnom zakonodastvu u Češkoj, inostranim pacijentima su dozvoljene sve metode asistirane reporodukcije, osim kloniranja i selekcije polova bez medicinske indikacije. Uglavnom nam se obraćaju parovi koji su kod svog ljekara već obavili neophodne preglede i gdje je ustanovljen jedan od uzroka neplodnosti koji zahtijeva liječenje u centrima asistirane reprodukcije.

Druga grupa pacijenata su parovi koji reaguju spontano i sami traže pomoć direktno kod nas, jer ni nakon nekoliko godina zajedničkog života im ne uspijeva da se ostvare kao roditelji.

Lola: Koji su razlozi zbog kojih se pacijenti sa ovih prostora odlučuju na liječenje u Češkoj?

Zjakić: Obično se radi o preporuci naše klinike od strane pacijenata, koji su kod nas već apsolvirali liječenje. Drugi razlog je uspješnost i ugled Pronatala te višegodišnja iskustva naših ljekara, jer Pronatal postoji od 1996. godine. Naš tim ljekara je sastavljen od vrhunskih stručnjaka za problematiku reproduktivne medicine, ginekologije i akušerstva, urologije i andrologije, IVF, embriologije i reproduktivne genetike.

Treći, i vrlo važan razlog, je češka legislativa, koja je veoma liberalna kada se radi o asistiranoj reprodukciji. Dozvoljene su sve metode osim kloniranja i selekcije polova bez medicinske indikacije, a bračna veza nije uslov da bi par mogao biti primljen na liječenje. Kroz postupak vantjelesne oplodnje je moguće proći kako sa vlastitim, tako i sa doniranim polnim ćelijama, što je na ovim prostorima neizvodivo.

Foto: Liudmila Fadzeyeva / Shutterstock.com

Lola: Koja je uloga VTO koordinatora?

Zjakić: IVF koordinator ima jako važnu ulogu jer je karika između pacijenta i ljekara. Osim što je asistent ljekara, koordinator je osoba koja bdije nad pacijentima i ima zadatak da vodi brigu o svim detaljima, u svim fazama IVF ciklusa. Od informisanja pacijenata o svim vidovima liječenja prilikom prvog razgovora, dužine eventuelnog boravka u Češkoj, cijenama, preko organizovanja prvog dolaska u našu kliniku, pomoći prilikom rezervacije smještaja, prevođenja prilikom svakog susreta sa ljekarom, do obavljanja neizbježnih administrativnih poslova.

Prosto, od trenutka kada se pacijenti prvi put jave da bi željeli da se liječe u našoj klinici, do trenutka kada nam javljaju sretnu vijest da je pacijentkinja u drugom stanju, te da je prvi ultrazvuk u redu. No, intenzitet našeg komuniciranja se ne smanjuje ni tada. Počinje se smanjivati tek u trećem tromjesečju trudnoće, jer pacijentkinja tada već ima druge prioritete, preokupacije. Kasnije nam se javljaju sa fotografijama novorođenih bebica, što su najslađi trenuci.

Najteže je u ovom poslu ostati profesionalno hladan. Ja to ne znam. Uživam u sreći pacijenata i radujem se uspjesima gotovo jednako, kao što tugujem zbog neuspjeha. Vjerovatno zato što i sama imam ružna iskustva i znam kako je teško godinama željeti dijete, a ne imati ga. I sama sam imala priliku da se uvjerim u snagu češke reproduktivne medicine te je zahvaljujući češkim ljekarima i moja priča imala sretan kraj (ljubi je majka).


Da bi se pacijenti mogli liječiti u jednom od centara grupacije Pronatal, potrebno je da stupe u kontakt sa nekim od VTO koordinatora te, u saradnji s njima i prema preporuci stručnjaka iz Češke, prikupe potrebnu medicinsku dokumentaciju. Tokom liječenja koordinatori su im potpuno posvećeni, sve do kraja cijelog IVF ciklusa.

Sa VTO koordinatorom grupacije Pronatal Biljanom Zjakić, možete stupiti u kontakt putem email-a: [email protected]


Lola: Kakava su vaša iskustva u radu sa stručnjacima iz Prontala?

Zjakić: Moramo znati otvorenih očiju gledati uspjehe onih koji to zaslužuju i bez zadrške se istinski diviti tim ljudima, koji su svojim umom i teškim, dugogodišnjim trudom i radom pronašli način da pomognu mnogima, kojima je potrebna pomoć, a svoja saznanja i iskustva nesebično dijele sa ostalim kolegama.

Ovim mislim prvenstveno na Doc. MUDr. Tonka Mardešića, CSc., koji je osnivač Pronatala i jedan je od utemeljivača češke reproduktivne medicine. Stručnjak svjetskog glasa, koji u stručnim i ostalim krugovima uživa ogroman ugled. Iza Pronatalovih stručnjaka stoji oko 6.000 postupaka vantjelesne oplodnje na godišnjem nivou, a pacijenti nam dolaze iz cijele Evrope.

Lola: Da li ljekari u Češkoj prihvataju nalaze domaćih stručnjaka, dešavaju li se „pogrešne“ dijagnoze?

Zjakić: Dugogodišnja iskustva su nas naučila na koga se možemo osloniti. U većini slučajeva se već postavljena dijagnoza kod nas samo potvrdi, ali dešavalo se i to, da naši ljekari uopšte nisu saglasni sa prijedlogom domaćeg kolege. Ili to, da laboratorijski nalazi uopšte ne odgovaraju stvarnom stanju, npr. spermiogram, test na spolno prenosive bolesti i slično.

Foto: Tania Kolinko / Shutterstock.com

Lola: Iz kojih dijelova bivše Jugoslavije vam stižu pacijenti?

Zjakić: Prednjače Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina te Slovenija. Puno pacijenata nam takođe dolazi iz Austrije, Njemačke i Švajcarske, zanimljivo je da nam dolaze pacijenti i iz prekookeanskih zemalja. Koordinacija liječenja takvog para je malo komplikovanija, jer se moramo uklopiti u određeno razdoblje, u kojem ostaju u Evropi, ali može se sve, kad se hoće.

Lola: Kakva su iskustva pacijenata sa kojima ste sarađivali?

Zjakić: Obično se radi o dvije grupe pacijenata, prvoj pripadaju parovi koji godinama ne uspijevaju da dobiju potomka i apsolvirali su nekoliko VTO ciklusa u drugim klinikama. Veoma su ogorčeni i razočarani prethodnim neuspjesima, iscrpljeni su u svakom smislu, ali su i dalje puni nade da će se i na njih osmjehnuti sreća. Uglavnom se i osmjehne, što nas jako raduje.

Drugoj grupi pripadaju pacijenti sa kojima je u nekom smislu lakše raditi, jer se kod njih ne osjeti pomenuta gorčina. Za nas je jako važno da nam i jedna i druga grupa pacijenata vjeruje, jer je povjerenje preduslov za uspjeh.

Pročitaj još

Od iste osobe
Najnovije