Hrabra LolaNaslovna vijest

Znate li da u Kongu živi ginekolog koji zacjeljuje rane žrtvama najstravičnijih seksualnih napada?!

Denis Mukvege (Denis Mukwege) je rođen kao treće od devetoro djece. Izabaro je medicinu jer je htio da liječi ljude, za koje se njegov otac, sveštenik, molio. A molio se isuviše često za žene u Kongu koje prolaze kroz postporođajni pakao zbog neuslovnosti u bolnicama širom te zemlje.

Priredila: Nataša Bursać

Foto: Dr. Denis Mukwege / Facebook

Po završetku medicine u susjednom Burundiju, Mukvege je najprije radio u bolnici u malom mjestu Lemera. Bio je šokiran kada je uvidio koliko žena dnevno umire tokom porođaja.

“To me je pokrenulo da se specijalizujem za liječenje žena”, kaže on.

Iako već pedijatar, odlazi u Pariz gdje se specijalizuje ya ginekologiju, i po povratku u Kongo (tadašnji Zair), 1999. godine, osniva bolnicu Panzi, u gradu Bukavu, na istoku zemlje. U tom ratnom periodu pomaže onima kojima je pomoć najpotrebnija – žrtavama seksualnog nasilja.

Većina pacijenata dolazi iz tada konfliktnih zona; opisao je kako su pacijenti često dolazili i potpuno goli, u strahovitom stanju.

Kada je shvatio da je genitalno sakaćenje zapravo ratno oružje, posvećuje se rekonstruktivnoj hirurgiji da pomogne žrtavama seksualnog nasilja.

Od tada je sa svojim timom pomogao bezbrojnim ženama sa kompleksnim ginekološkim oštećenjima, od čega je čak 60% prouzrokovano seksualnim nasiljem. Postao je vodeći stručnjak u svijetu u tretiranju fizičkog oštećenja polnih organa nakon grupnog silovanja.

Njegov radni dan u operacionoj sali traje i po 18 časova, tokom kojih izvede i do 10 operacija. U toj bolnici žrtve dobijaju, kako fizičku skb, tako i pravnu pomoć, ali i psiho-terapeutsku.

Foto: Black Duck Style / Shutterstock.com

Njegova borba ide i dalje od toga. Neustrašiv je u želji da poveća zaštitu žena i pomogne organima pravde u procesuiranju krivaca.

U septembru 2012. je održao govor pred Savjetom bezbjednosti UN-a i tom prilikom javno prozvao sve koji ne čine dovoljno da zaustave “nefer ratovanje, gdje je silovanje žena i djece korišteno kao strategija rata”. Nekoliko sedmica nakon toga, on i njegova porodica su napadnuti, u njihovoj kući. U napadu je smrtno strado njegov prijatelj i lični čuvar. Zbog toga doktor Mukegve sa porodicom odlučno napušta zemlju.

Ali, njegovi mnogobrojni prijatelji, saradnici i pacijenti ga ubjeđuju da nastavi svoju dugogodišnju borbu i rad u bolnici, te se ipak vraća u Kongo, u januaru naredene godine. Povratnu kartu su kupili njegovi pacijenti, koji su novac sakupili prodajući luk i ananas na lokalnim tržnicama. Priredili su mu i dobrodošlicu na aerodromu, kao podršku nastavku njegove borbe.

Jer, ko bi se za njih borio, da je on odustao.

I tako se nastavlja ova pravna borba, širom svijeta kroz mnogobrojna priznanja za njihovog doktora, njegov rad u bolnici, rad u fondaciji Panzi (Foundation DRC i Panzi Foundation USA).

“Žene su te koje kongoansko društvo drže živim”, ističe ovaj ginekolog. “Dovoljno je prošetati ulicama da se vidi da su žene te koje nose najveći dio posla u društvu. One podižu nove generacije i finansiraju školovanje djece. Borci zato svjesno odlučuju da napadaju najprije njih.”

Kruna priznanja je nominacija za Nobelovu nagradu za mir, čak dva puta. Dobitnik je nagrade “Saharov, koju dodjeljuje Evropski parlament, kao i nagrade “Ulof Palme” te prestižne nagrade “Right Livelihood Award”, poznatije kao alternativna za Nobelovu nagradu.

Mukvege je mnogo više od običnog doktora – on je glasni zagovornik ženskih prava u Kongu.

Foto: Casimiro PT / Shutterstock.com

Takođe, javno istupa o silovanjima djece uzrasta od 10 mjeseci pa nadalje, naglašavajući nevjerovatnu hrabrost i snagu žena, kao i roditelja i njihove djece-žrtava. Pobjeđuju zajedno strah, sram i stigmu. Stoji uz traumatizovane pacijenate koji se ne bore, jer nemaju nimalo povjerenja u pravni sistem.

“Ohrabrio bih ginekologe, pedijatre i psihologe, kao i roditelje da obasipaju tu djecu ljubavlju, nježnošću i pažnjom da bi pobjeda bila potpuna i to bez imalo bola žrtava u procesu oporavka”, poručuje on.

Doktor Denis Mukvege se bori i za pravo na školovanje svih; i dječaka i djevojčica; pravo žena i majki, kao i pravo svih da imaju potpunu kontrolu nad svojim tijelima.

“U svom radu vidio sam žene koje se bude iz kome ili sa potpunom amnezijom, a koje odmah pitaju kako su im djeca. Jesu li jeli i otišli u školu”, zaključio je on.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije