Praktična Lola

Zašto sam se sprijateljila sa novom djevojkom mog bivšeg

Dijeljenje starateljstva sa bivšim partnerom može biti poprilično teško.

Prevela: Staša Nikodinović

Izvor: scarymommy.com

Foto: Juri Pozzi / Shutterstock.com

Kada vaš bivši partner krene dalje i počne izlaziti sa nekim drugim, to može zakomplikovati čak i raskide koji su se završili na najmirniji mogući način. Sada treba nekako ubaciti novu osobu u svoj život, a to možda nije tako jednostavno.

“Ne postoji jedinstven način kako da se nosite sa tom situacijom, ali u mom slučaju je prijateljstvo sa novom partnerkom mog bivšeg bila najbolja stvar koji sam mogla uraditi. Nije bilo jednostavno i trebalo bi je vremena da dođem do ove tačke. Ali, na kraju, shvatila sam da nisu samo moja osjećanja u pitanju već i osjećanja mog sina“, govori jedna žena za portal Scary Mommy.

Nisam bila ljuta kada se moj bivši počeo viđati sa novom osobom. Nisam očekivala da će zauvijek ostati single. Budući da sam većinu brige o djetetu preuzela ja, on je imao više vremena da izlazi i pronalazi nove partnerke. Naš sin je imao tri i po godine kada mu se tata počeo viđati sa novom osobom, a sada ima pet godina. Iako nikada nije gledao mene i njegovog oca kao partnere, budući da smo imali vezu na daljinu, bio je u godinama kada je počeo primjećivati romantične veze. Bio je okružen parovima u braku i u TV serijama i filmovima skoro uvijek je viđao da djeca žive u kući sa dvoje roditelja.

Ipak, još uvijek nisam bila sigurna kako da objasnim novu osobu u životu njegovog tate.

Ubrzo nakon što smo se preselili bliže mom bivšem, pitao me da li bi bilo u redu da mu predstavim njegovu novu djevojku.

Foto: Ivanna Grigorova / Shutterstock.com

Preko mene mrtve, pomislila sam tada. Rekla sam mu da mislim da je prerano i da možemo o tome pričati za nekoliko mjeseci. Moj sin se tada taman navikavao na prisustvo oca u svom životu i mislila sam da nije pretjerano mudro da uvodimo novu osobu. Moj bivši je poštovao moju odluku i nije ništa spominjao tokom narednih mjeseci.

Tokom tog perioda, stalno mi je to bilo na umu. Znala sam da ćemo opet doći do te teme i, iskreno, nisam znala kao da se osjećam po tom pitanju. Kada je konačno došlo vrijeme da moj sin upozna tu ženu, željela sam da budem sa njim. Moj sin je oklijevao, ali takav je sa svim nepoznatim ljudima. Ja nisam znala kako da se ponašam. Bojala sam se da će se mom sinu svidjeti više nego ja, ali moji strahovi bili su neosnovani. Ipak, sam ja bila njegova omiljena cura.

Nakon par mjeseci, pitala me da odemo na kafu zajedno i bolje se upoznamo. Tada me uhvatila panika. Bilo mi je u redu da ona bude dio života mog sina, ali da li sam željela da bude dio mog?

Nakon što sam to odlagala neko vrijeme konačno sam pristala da odemo na večeru. Bila sam nervozna kao da idem na prvi sastanak sa nekim. Sjedila sam prekoputa žene o kojoj i poslije godinu dana nisam znala skoro ništa. Pričale smo o meni, o životu i o poslu. Pitala sam je neke stvari i saznala više o njoj. Pričale smo i o tome koliko joj je stalo do mog sina i to mi unijelo dosta povjerenja. Nakon te noći znala sam da se više ne moram osjećati nesigurno zbog nje.

Ne želim da moj sin ikada osjeća kako mora praviti granicu između mene i nje. Viđaćemo se na rođendanima, maturama i možda čak na vjenčanju jednog dana. Želim da zna da ćemo obje biti tu za njega, bez obzira na sve. Ako ću to osigurati tako što ću povremeno večerati sa njom, to je najmanje što mogu da učinim.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije