Hrabra Lola

Manekenka koja je izgubila obje noge danas je čista inspiracija

Danas, kada gledamo sedmice mode, shvatamo, da u svijetu modela ne manjka, ali Loren Vaser (Lauren Wasser) nije vaša tipična zvijezda sa modnih pista.

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: Vogue.com

Foto: Vogue.com

Ova tridesetogodišnja manekenka je nosila revije za brendove poput Kromata (Chromat) te pozirala pred objektivima poznatih fotografa poput Boa Džordža (Boo George) i Davida LaČapele (David LaChapelle), ali njena najznačajinija uloga je ona aktivistkinje.

Vaseroa je izgubila desnu nogu 2012. godine, kada je zamalo nastradala zbog rijetke, opasne bakterijske reakcije (TSS), koja napada stotine žena svake godine. Ona vjeruje da se to desilo jer tamponi koje je koristila, ispuštaju opasne toksine. Uskoro joj je amputirana i lijeva noga zbog gangrene.

Ali,  ona je svoju tragediju usmjerila ka informisanju i edukaciji. Bilo da je u razgovoru sa tinejdžerima ili dok radi sa proizvođačima ženskih higijenskih proizvoda, ona sprovodi svoju misiju da radi na spriječavanju ovog oboljenja.

Izvor: Vogue.com

Ipak, iako joj to oduzima mnogo vremena, ne doriče se ni modelinga, jer joj je, kako kaže, u krvi.

Kćerka supermodela 80-ih, Pamele Kuk (Pamela Cook), pozirala je za italijanski Vogue uz majku još kao beba. Takođe je bila zvjezda u atletici i sanjala je o tome da zaigra u ženskom NBA timu. Ipak, iz bolesti je izašla samo snažnija.

Nedjelja mode u Njujorku (New York Fashion Week) je ponudila Vaserovoj da se vrati biznisu u kom je i odrasala – ne samo da nosi revije, već i da posluži kao nosilac promjena. Tako između kastinga, otvorenja i žurki vodi razgovore o odgovornosti brendova da precizno navedu sastav na njihovim higijenskim proizvodima. Naglašava da to i zakonom treba da bude uslovljeno; i to sve čini putem platforme koju joj je obezbijedio svijet mode.

I naravno, radi to sa stilom.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije