Praktična Lola

Tate kao da i ne postoje

Diskusija o nužnosti stolova za presvlačenje beba u muškom toaletu je već neko vrijeme aktuelna.

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: scarymommy.com

Foto: David Pereiras / Shutterstock.com

I dok mnogi muževi objašnjavaju da su se stvari poboljšale tokom godina, postoji još toliko mjesta gdje su stolovi za presvalečenje isključivo u ženski toaletima; te je proces presvlačenja, ili otežan, ili ide isključivo “preko majčinih leđa”. Tako su, kada je jedan tata objavio fotografiju kako mijenja pelene u toaletu, svi roditelji negodovali.

“Ovo je ozbiljan problem”, napisao je Donte Palmer, otac tri dječaka. “U čemu je tačno problem, pa nemamo stolove za presvlačenje i u muškim toaletima; kao da i ne postojimo.”…”Očigledno nam i ne treba jer pogledajte kako je mom sinu udobno. To je za njega rutina.”

To je pokrenulo diskusiju, pogotovo kada je sliku podijelio na jednom sajtu gdje očevi dijele svoja iskustva. “Hajde da riješimo ovaj problem. I pokažemo inovativost očeva.”

Plamer je nadalje objasnio da fotografija predstavlja tipičnu situaciju na koju nailazi svaki put kada ide sam sa sinovima negdje na javna mjesta. “Iskren da budem, bio sam na previše mijesta gdje uošte nemaju te stolove pa sada ih i ne tražim kad uđem.” Jednom prilikom je čak morao zatražiti pomoć svog najstarijeg sina da promjeni bebi pelenu, zbog neuslovnosti u toaletu.

Palmer tvrdi da su očevi dugo posmatrani kao “isuviše odustni iz života djece”. Briga o djeci je pretpostavljena obaveza žene. Ponekad društvo tvrdi da su očevi navodno nedovoljno uključeni, ali istina je da postoji toliko očeva koji su spremni da preuzmu odgovornost i obaveze.

I zaista, ima smisla. Zašto bi samo mame trebalo da presvlačiti pelene? Šta je sa samohranim očevima ili gej muškarcima sa djecom. Muškarci su jednako sposobni u tome. I tačka.

A činjenica da na većini mjesta moraju to raditi na podu, ili dok čuče, ili pa uz zid, je smiješna.
Bravo za Palmera koji povlači to pitanje javno.

#iočevisubitni (#fatherslivesmatter)

Pa ne možemo, a da se ne zapitamo – kakva je situacija sa prostorom za presvlačenje beba kod nas?!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije