Hrabra Lola

Jedna žena uči afričke djevojčice da ne postoje nedostižne visine

Četrnaestogodišnja Paballo (Pabi) Leqhotsa izlazi iz pilotskog sjedišta Cessna aviona sa četiri sjedišta sa zadovoljnim osmjehom na licu.

Prevela: Staša Nikodinović

Izvor: bbc.com/news

Foto: bbc.com/news

„Bilo je prekrasno. Osjećala sam da je kontrola u mojim rukama, razumijete li?”, kaže ona dok skače od uzbuđenja.

Kontrolisanje aviona bilo je nešto što je ova tinejdžerka iz Sowetoa, grada nadomak Johannesburga, priželjkivala od malih nogu.

Danas ona stoji na pisti u sklopu Grand Central aerodroma i svako malo poskakuje od sreće. Ne može prestati pričati o tome koliko je srećna.

„Vožnja Zulu Sierra Papa Whiskey Whiskey-ja (kodno ime aviona koji je vozila) bilo je nevjerovatno!”, uzvikuje.

Za njenu euforiju zaslužna je Refilwe Ledwaba, prva Južnoafrikanka tamne puti koja je letjela za policijski servis Južne Afrike.

Foto: bbc.com/news

Refilwe Ledwaba osnovala je kamp i program za mlade djevojke zainteresovane za avijaciiju i nauku. Osim što je prvi ženski južnoafrički letač helikoptera, Refilwe je takođe osnivačica Fondacije za letenje djevojčica u Africi. Radi se o nevladinoj organizaciji koja podstiče mlade žene da se bave naukom, tehnologijom, inženjerstvom i matematikom.

Ona svake godine organizuje kamp letenja u sklopu kojeg djevojčice mogu učiti o robotici, kodiranju i avijaciji. Svaka od učesnica dobija i priliku za jedan besplatan čas letenja jedanput u toku godine.

„Želim da djevojčice budu uspješne”, kaže ona dok obučena u pilotsku uniformu gleda tinejdžerke koje se smjenjuju na letačkoj pisti. „One ne moraju na kraju nužno postati pilotkinje, ali mogu postati samouvjerene mlade žene koje doprinose društvu, našoj ekonomiji i zajednici.”

Njena strast prema letenju prosto je zarazna i to je ono što ju inspiriše da radi na svom snu da osnuje prvu generaciju avijatičarki u Južnoj Africi. Ona trenutno organizuje jednosedmični kamp za oko 100 djevojčica u starosti od 14 do 18 godina iz Južne Afrike i Bocvane.

Sama Refilwe koja je odrasla samo sa majkom i šestero braće i sestara nije bila ni blizu jednog aviona sve do svoje 17. godine.

Foto: bbc.com/news

Planirala je da postane doktor sve dok nije jednom letjela od Johhanesburga do Cape Towna dok je bila na univerzitetu. Tada je otkrila da avionom pilotira jedna žena.

Njen san da radi isto bio je na čekanju neko vrijeme i u međuvremenu je radila kao stjuardesa za kompaniju South African Airways. Počela je uzimati privatne časove letenja, ali uskoro je shvatila da joj je potreban alternativan način da pronađe novac za daljnje obrazovanje.

„Napisala sam više od 200 pisama svakoj kompaniji koje sam se mogla sjetiti u Južnoj Aftici. Tri su mi na kraju odgovorile a među njima je bila i južnoafrička policija koja je na kraju platila za moj trening za pilota helikoptera i pomogla mi oko realizacije mog plana da na kraju dobijem licencu za pilota komercijalnih aviona,” ispričala je ona.

Refilwe je u međuvremenu napustila policiju i trenutno radi kao instruktor a najveća želja joj je da djevojčice zainteresuje za avijacijsku industriju.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije