Naslovna vijestRadoznala Lola

Raste cijena mladenki u Kini?!

Neka sela u Kini žele da odrede maksimalnu cijenu

Prevela: Nataša Bursać

Foto: sirtravelalot / Shutterstock.com

Novo pravilo je nalijepljeno na sva vrata: Nadležni su odredili koliko bi maldoženja trebao da plati za mladu.

Cijena je bila oko 38.000 dolara ili prosječno petogodišnje primanje radnika, u jednom selu nedaleko od Pekinga. Sada se od porodica zahtijeva da ne ide iznad 2.900 dolara.

Jer, sve iznad toga se može protumačiti kao trgovina ljudima.

“Cijena mladenki” – keš, eventualno kuća, ili neka druga dobra za mladenkine roditelje – dio je bračnog pakta u velikom dijelu Kine, već vijekovima unazad. Cijena, doduše, raste budući da se Kina trenutno bori sa jednim od najvećih demografskih disbalansa u njihovoj istoriji.

Jedna stvar je sigurna: Kako je nedavna “Politike jednog djeteta” izrodila mnogo više dječaka – jer su bili preferencija većine porodica. Djevojčice su većinom abortirane ili ostavljene u birokratskom zaboravu, neregistrovane, prije nego što je ta politika u rađanju napuštena 2016. godine.

Registrovano je, naime, oko 30 miliona više muškaraca nego žena – što je zapravo jedan od najvećih disbalansa u svijetu!

Foto: szefei / Shutterstock

Ali, ekonomska ekspanzija u prethodnoj deceniji je u mnogome uticala na ruralne dijelove Kine.

Mnoge mlade djevojke napuštaju sela da bi se edukovale ili našle bolje plaćene poslove u gradu. Mnoge se ne vraćaju u selo, kao što je slučaj i sa mjestom Danliju (Da’anliu), gdje većina stanovnika živi od zemlje ili od rada u manjim fabrikama.

Vlasti su u tom mjestu, ali i mnogim sa sličnom sudbinom, odlučile da preuzmu nešto po pitanju “cijena maladenki”. Žele da se lokalci uzimaju i imaju djecu. Ali, visoka cijena im stoji na putu.

Ali, te namjere su zapravo podijelile mjesta. Jer, kontrole su dobre ako imaš sina, ne i ako imaš kćerku.

Pitajte Lianga, uzgajivača krušaka u Danliju. On ima kćerku. Kada joj dođe vrijeme za udaju kaže da će “sam postaviti cijenu,”, jer kako dodaje, “drugačije ne bilo fer.”

Nije zapravo poenta u novcu, tvrdi, jer taj novac bi svakako dao njoj, kada osnuje porodicu. Tvrdi da je stvar principa, i svjestan da je ovo osjetljiva tema (baš zato ne otkriva svoje puno ime i prezime).

“Na tržištu sam postavljam cijenu krušaka. Zašto onda ne bih isto uradio i za svoju kćerku?”

Foto: Lena Noir / Shutterstock.com

“U ruralnim područjima, cijena za mladu može da bude deset puta veća od godišnjeg neto dohotka”, iznosi profesor Jing Ksanbo (Jiang Quanbao) sa Xi’an Jiaotong Univerziteta.

To za posljedicu ima iscrpljivanje budžeta i u krajnjoj liniji nemogućnost porodice da brine o svojim mladima, što je uskratilo neke muškarce mogućnosti da ikada nađu supružnicu.

Licun Tan, 39-ogodišnjakinja bi trebao biti oduševljena time, jer ima 16-ogodišnjeg sina kojeg planira ženiti kroz par godina. Već je pod stresom zbog toga i štedi za mladu.

Uz to, nije mnogo mladih djevojaka za udaju ostalo, što dodatno otežava postavljanje cijene.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije