Praktična Lola

Imate 30+ i još uvek su vam roditelji krivi za sve? 3 zašto i 3 zato!

Ovaj tekst nije usmeren na one među vama koji biste da uvek okrivite druge.

Redakcija

Izvor: Goran Kojić - umpasrce.com

Foto: SpeedKingz / Shutterstock.com

Mada i takvima može biti od pomoći. Ovo je, kako i sam naslov kaže, pokušaj da se onima koji svoje roditelje vide na način koji im sigurno nije od pomoći pruži konkretna pomoć i podrška. Pa da krenemo…

Ako neko sa 30+ za sve svoje životne probleme, ili za većinu njih, krivi svoje roditelje, ili makar jednog od njih, svejedno, to će biti ne samo u korist sopstvene štete, nego će, ako je stvorio i sekundarnu porodicu (sa sve podmlatkom), tom istom životnom matricom nahraniti i sopstvenu decu. I eto mu u najmanju ruku dvostruke štete, sa nesagledivim posledicama.

1. Zašto?

Usled međugeneracijskog nerazumevanja. Reč je o staroj pojavi, koja zbog ubrzanja tempa života i jednako ubrzanih promena u društvu, dobija na intenzitetu, ali i na širini.

Uobičajeni stav „Vi mene uopšte ne razumete“, karakterističan za pubertet, sada se proširio i na predpubertetsku, pa čak i na predškolsku decu, koja roditeljima sve češće drže predavanja o pravima deteta, ali i pravima roditelja… A sada imamo i novu pojavu, da roditelji pred svojom decom, nemoćni, vape: „Vi nas uopšte ne razumete“. Što je tačno, u oba smera, ali ne i nepopravljivo.

Zato bi trebalo…

Naučiti asertivno i dosledno postavljanje granica. Deca, naime, vole granice, iako se najčešće čini suprotno, da ih čak i mrze. To je samo privid. I kada sve čine da ih prekorače, deca vole da znaju gde su, da bi kada im se kaže da su prešla granicu, tačno znala kada i kako.

Za one koji to nisu naučili od svojih roditelja, savet je: ne krivite ih zbog toga, jer ni njih nisu naučili njihovi…

Foto: SpeedKingz / Shutterstock.com

2. Zašto?

Usled neadekvatnog roditeljskog postavljanja granica. Jer roditelji nisu umeli da ih postave ni kako, ni kada je trebalo.

Uobičajeni način postavljanja granica od strane većine današnjih, ali i mnogih njihovih roditelja jeste: nedoslednost, nejasnoća, neumerenost intenziteta. I svaka od ovih grešaka pojedinačno, a nekmoli u sinergiji, stvoriće kod deteta nekontrolisani bes.

Zato bi trebalo…

Naučiti da razumemo druge, ne čekajući da oni (prvo) razumeju nas. Pa tako i naše roditelje. Nerazumevanje je normalna pojava ne samo između dece i roditelja, nego i u svim drugim međuljudskim relacijama. Ali, treba razumeti da je razumevanje u našem najvećem interesu.

Veoma važno je ponoviti da razumevanje ne znači i odobravanje ponašanja i (ne)činjenja drugih, o čemu sam već pisao u tekstu “Ako kažete ‘razumem te’…”

3. Zašto?

Usled zamene uloga. Baš kao što sam i nagovestio u prvom „zašto“, i do nas su, čak i kroz zvanične obrazovne institucije, a da i ne govorimo o medijskim kanalima, stigli trendovi iz drugih kultura, u kojima je „potpuno normalno“ da deca i roditelji budu – prijatelji.

Foto: SpeedKingz / Shutterstock.com

Uobičajeni poredak u našoj još uvek u dobroj meri patrijarhalnoj sredini, gde se poprilično jasno znalo ne samo gde ko sedi za zajedničkom porodičnom trpezom, nego i šta je ko kome, danas se raspao u paramparčad. Zapravo, raspad je u toku. Tražili smo, gledajmo. I dok roditelji ne mogu da se odrede da li su deci potrebniji kao prijatelji, tutori ili staratelji, sve samo nikako roditelji, deca sve više, u korist svoje štete, pokušavaju da, kroz prevaspitavanje svojih roditelja, zauzmu njihovo mesto.

Zato bi trebalo…

Naučiti da je i za nas i za naše roditelje od presudnog značaja to da ne zamenimo uloge. Biti dete svom roditelju znači pre svega voleti ga takvog kakav jeste, bez želje da ga menjamo, a naročito ne da ga se odričemo…

Ovo je možda i najteži ispit za um onih koji i sa 30+ za sve što im se dešava (i dalje) okrivljuju svoje roditelje. Ali, dobra vest je da postoje i efikasne prakse da se ovo stanje promeni, u korist sopstvenog duševnog mira, pa tako i sveukupnog zadovoljstva životom.

 

Napomena: Autor je dipl. ing, sertifikovani trener za lični razvoj. Autor je višednevnih radionica i intenziva za detoksikaciju uma, srca i fizičkog tela: “Um:Pa:Srce”.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije